Rýžový jahelník - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýžový jahelník
Rýžový jahelník
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 36359 |
Kategorie: | Kaše |
Ingredience
2 ks | Cukr skořicový |
50 g | Hrozinky |
150 g | Jáhly - loupané proso |
500 g | Kompot švestkový |
90 g | Máslo čerstvé |
1 l | Mléko plnotučné |
150 g | Rýže Basmati |
1 kávová lžička | Sůl |
120 g | Švestky sušené |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 96g |
---|---|
Cholesterol | 52,0mg |
Draslík | 506,0mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hrozinky, Jáhly - loupané proso, Kompot švestkový, Sůl, Švestky sušené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Rýže Basmati mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Rýžový jahelník postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si dobře promyjeme rýži a jáhly. Pak je v sítu přelijeme vařící vodou a dáme je do mísy. Sušené švestky bez pecek a hrozinky dobře omyjeme a přimícháme je do jahelníku. |
2 | Zapékací mísu vymažeme máslem (20 g) a dáme do ní jahelník. Mléko rozmícháme s lžičkou soli a zalijeme jahelník. Po celém uhlazeném povrchu poklademe plátky másla (70 g), mísu zakryjeme a dáme do trouby zapéct. |
3 | Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 45 minut dozlatova. |
4 | Švestkový kompot scedíme, šťávu zachytíme. |
5 | Upečený jahelník se švestkami rozdělíme na talíře, posypeme skořicovým cukrem, ozdobíme švestkami z kompotu, okolo jahelníku nalijeme 0,5 dl šťávy z kompotu a podáváme. |