Srnčí na smetaně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Srnčí na smetaně
Srnčí na smetaně
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 36384 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
40 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
4 kávová lžička | Džem brusinkový |
100 g | Hříbky čerstvé |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
40 g | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
75 g | Slanina vepřová |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
800 g | Srnčí kýta |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
0,5 dl | Víno bílé |
1 polévková lžíce | Hořčice plnotučná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 72,0mg |
Draslík | 262,1mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,0mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Hříbky čerstvé, Olej slunečnicový, Slanina vepřová, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem brusinkový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Srnčí kýta, Hořčice plnotučná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Srnčí na smetaně postup přípravy receptu:
1 | Slaninu nakrájíme na tenké hranolky. Srnčí kýtu (bez kosti) odblaníme, omyjeme, nakrájíme přes vlákno na plátky a plátky prošpikujeme slaninou. Maso osolíme podle chuti (přibližně 0,5 lžíce), posypeme čerstvě pomletým černým pepřem a dáme do chladničky na 1 hodinu odležet. |
2 | Očistíme a omyjeme mrkev, celer a cibuli. Cibuli pokrájíme nadrobno, mrkev s celerem pokrájíme na kostičky. Nakládané sladkokyselé hříbky scedíme z nálevu. Ve smetaně si rozmícháme hořčici. Na pánvi si na rozpálené máslo přimícháme 1 lžíci mouky a usmažíme světlou jíšku. |
3 | V hrnci si rozpálíme 2 lžíce oleje s 2 lžícemi másla. Maso obalíme v mouce a zprudka z každé strany restujeme dozlatova. Měkké maso vyjmeme a na ten samý omastek dáme pokrájenou zeleninu a osmažíme ji téměř dozlatova. Přidáme bobkový list, 4 kuličky jalovce, lžičku octa, 0,5 dl vody, promícháme a maso vložíme zpět. Pod pokličkou dusíme doměkka přibližně 15-20 minut. Do šťávy přimícháme jíšku a vaříme do zhoustnutí 2-4 minuty. Maso vyjmeme, vzniklou omáčku přecedíme do druhého hrnce, přilijeme víno, smetanu, promícháme a prohřejeme. |
4 | Porce srnčí kýty dáme na talíře, maso polijeme omáčkou, ozdobíme lžičkou brusinkového džemu a podáváme s přílohou podle chuti. |
Poznámka
Jako přílohu podáváme houskový knedlík nebo bramborové krokety.