Rožnovský kapr načerno - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rožnovský kapr načerno
Rožnovský kapr načerno
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 36444 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
50 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
1,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Džem rybízový |
2 polévková lžíce | Hrozinky |
800 g | Kapr obecný |
1 polévková lžíce | Libeček |
50 g | Mandle |
50 g | Máslo čerstvé |
50 g | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
2 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Perník |
50 g | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Povidla švestková |
2 kávová lžička | Sůl |
10 ks | Švestky |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 147,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 37,9mg |
Vitamín E | 6,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Cukr krupice, Hrozinky, Kapr obecný, Mandle, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Ořechy vlašské, Pepř černý celý, Sůl, Švestky, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem rybízový, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový, Perník, Petržel - nať, Povidla švestková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Rožnovský kapr načerno postup přípravy receptu:
1 | Kapra očistíme, omyjeme, rozporcujeme na větší kusy, bez hlavy a ocasu ho dáme do hrnce s litrem vody, octem, celou očištěnou cibulí, česnekem, bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem a solí (1,5 lžičky). Pomalu vaříme 10 - 15 minut, potom rybu opatrně vyjmeme děrovanou naběračkou. Vývar přecedíme. |
2 | Očistíme a omyjeme mrkev, celer, petržel, cibuli a malou snítku libečku. Kořenovou zeleninu pokrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno, libeček krájíme také nadrobno. Perník nastrouháme. V pánvi roztopíme cukr (1 lžíce) a stálým mícháním upražíme světlejší karamel, který zředíme 1 dl rybího vývaru. |
3 | V hrnci rozpálíme olej s máslem, přidáme cibuli se zeleninou, promícháme a krátce osmažíme. Přilijeme vývar (4,5 dl), přidáme perník, zředěný karamel, švestková povidla, rybízový džem, promícháme a pomalu vaříme 30 minut. |
4 | Mezitím omyjeme sušené švestky s hrozinkami a pokrájíme je na menší kousky, stejně tak i vlašské ořechy i oloupané mandle. |
5 | Uvařenou omáčku přecedíme a vrátíme zpět do hrnce. Ochutíme solí (asi 0,5 lžičky), cukrem (1 lžíce), citronovou šťávu, přidáme pokrájené švestky s hrozinkami, mandle a ořechy. Krátce, přibližně 5 - 7 minut povaříme, vložíme kousky kapra, necháme prohřát. |
Poznámka
Servírujeme teplé, ale podáváme až druhý den, protože omáčka se rozleží. Podáváme s vařenými brambory a plátky pomeranče.