Recept

Králík se svíčkovou omáčkou

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 100 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 70 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 36474

Ingredience

2 ks Bobkový list
0,3 ks Celer bulvový
2 ks Cibule
2 polévková lžíce Cukr krupice
5 polévková lžíce Džem brusinkový
4 ks Jalovec
1 kg Králík
1,5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
2 ks Mrkev kořen
100 g Máslo čerstvé
1 kávová lžička Nové koření mleté
3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
1 kávová lžička Pepř černý celý
1 ks Petržel kořen
140 g Slanina vepřová
3,5 dl Smetana 33% (šlehačka)
1 polévková lžíce Sůl
8 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

56% Kalorie 1,108 kcal
Kilojoule 4 636kJ
12% Sacharidy 45 g
278% Tuky 209 g
53% Sodík 1 g
125% Bílkoviny 70 g

Králík se svíčkovou omáčkou postup přípravy receptu:

1

Očistíme, omyjeme a nakrájíme nadrobno zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli. Slaninu pokrájíme na hranolky.

2

Vykuchaného králíka (bez hlavy) rozporcujeme, odstraníme tuk, blány a dobře ho omyjeme. Pak porce prošpikujeme slaninou a maso osolíme.

3

Maso dáme do pekáče, celého obložíme zeleninou, přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř, jalovec, cukr a zalijeme vodou s octem. Pekáč zakryjeme poklicí a dáme do chladničky. Králíka necháme v marinádě 1 - 2 dny. Maso během té doby obracíme 1 - 2 za den.

4

Po dvou dnech maso dáme péct i se zeleninou a marinádou. Přidáme k němu 100 g másla a pečeme pod poklicí při 220°C. Během pečení maso otáčíme a poléváme výpekem. Pečeme přibližně 50 - 60 minut. Pokud bude potřeba, přilijeme 1 - 2 dl vody.

5

V malé pánvi si rozpustíme cukr a za stálého míchání upražíme karamel.

6

Když je maso měkké, vyjmeme ho ze zeleniny. Ještě odstraníme koření s bobkovým listem a zeleninu rozmixujeme. Poté omáčku dáme znovu na plotnu a přivedeme k varu.

7

Ve smetaně (2.5 dl) si důkladně rozmícháme hladkou mouku a zamícháme ji do omáčky. Krátce asi 3 - 4 minuty povaříme. Přimícháme karamel, podle chuti dosolíme nebo osladíme cukrem. Králíka vložíme zpět do omáčky a prohřejeme.

8

Každou porci ozdobíme kopečkem neslazené tuhé šlehačky, kterou jsme si vyšlehali z 1 dl smetany. Na ni položíme lžíci brusinkového džemu.

Poznámka

Králíka se svíčkovou omáčkou podáváme s houskovým knedlíkem.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept