Králík se svíčkovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Králík se svíčkovou omáčkou
Králík se svíčkovou omáčkou
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 36474 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
0,3 ks | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
5 polévková lžíce | Džem brusinkový |
4 ks | Jalovec |
1 kg | Králík |
100 g | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Nové koření mleté |
3 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
140 g | Slanina vepřová |
3,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 polévková lžíce | Sůl |
8 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 292,0mg |
Draslík | 963,9mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 44,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Cukr krupice, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem brusinkový, Jalovec, Králík, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Nové koření mleté, Ocet kvasný lihový, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Králík se svíčkovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Očistíme, omyjeme a nakrájíme nadrobno zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli. Slaninu pokrájíme na hranolky. |
2 | Vykuchaného králíka (bez hlavy) rozporcujeme, odstraníme tuk, blány a dobře ho omyjeme. Pak porce prošpikujeme slaninou a maso osolíme. |
3 | Maso dáme do pekáče, celého obložíme zeleninou, přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř, jalovec, cukr a zalijeme vodou s octem. Pekáč zakryjeme poklicí a dáme do chladničky. Králíka necháme v marinádě 1 - 2 dny. Maso během té doby obracíme 1 - 2 za den. |
4 | Po dvou dnech maso dáme péct i se zeleninou a marinádou. Přidáme k němu 100 g másla a pečeme pod poklicí při 220°C. Během pečení maso otáčíme a poléváme výpekem. Pečeme přibližně 50 - 60 minut. Pokud bude potřeba, přilijeme 1 - 2 dl vody. |
5 | V malé pánvi si rozpustíme cukr a za stálého míchání upražíme karamel. |
6 | Když je maso měkké, vyjmeme ho ze zeleniny. Ještě odstraníme koření s bobkovým listem a zeleninu rozmixujeme. Poté omáčku dáme znovu na plotnu a přivedeme k varu. |
7 | Ve smetaně (2.5 dl) si důkladně rozmícháme hladkou mouku a zamícháme ji do omáčky. Krátce asi 3 - 4 minuty povaříme. Přimícháme karamel, podle chuti dosolíme nebo osladíme cukrem. Králíka vložíme zpět do omáčky a prohřejeme. |
8 | Každou porci ozdobíme kopečkem neslazené tuhé šlehačky, kterou jsme si vyšlehali z 1 dl smetany. Na ni položíme lžíci brusinkového džemu. |
Poznámka
Králíka se svíčkovou omáčkou podáváme s houskovým knedlíkem.
Skvělý recept