Zapečené slávky
55 min.
Ingredience
- 50mililitrůVíno bílé
 - 1stroužekČesnek
 - 3kilogramyMušle slávky
 - 300mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
 - 30gramůPetržel - nať
 - 3gramyPepř černý mletý
 - 30gramůStrouhanka
 - 20gramůMáslo čerstvé
 - 5gramůSůl
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
963 kcal
Bílkoviny
92 g
Tuky
47 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
720 mg
Cukr
456 mg
Postup přípravy
- 1Do hrnce nalijeme víno, vložíme drcený česnek a přivedeme k varu. Dvě minuty zvolna vaříme.
 - 2Očištěné slávky dáme do hrnce, přikryjeme poklicí a opět přivedeme k varu. Vaříme 5–6 minut, až se slávky otevřou. Mušle vyjmeme.
 - 3Vývar přecedíme, přivedeme k varu a necháme vyvařit asi na 3 polévkové lžíce. Vlijeme smetanu a omáčku prohřejeme. Přimícháme polovinu petrželové natě, osolíme a opepříme.
 - 4Z každé slávky odstraníme svrchní část škeble, slávky se spodními škeblemi upravíme na velký žáruvzdorný talíř. Nabíráme omáčku a slávky poléváme, posypeme je strouhankou a pokropíme rozehřátým máslem. Na 5 minut dáme talíř 10 cm pod horký gril, až pokrm zezlátne.
 - 5Ozdobíme zbylou petrželovou natí a ihned podáváme.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.