Zapečené slávky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečené slávky
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 36672 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
20 g | Máslo čerstvé |
3 kg | Mušle slávky |
3 g | Pepř černý mletý |
30 g | Petržel - nať |
300 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
30 g | Strouhanka |
5 g | Sůl |
50 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 298,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,1mg |
Vitamín C | 74,3mg |
Vitamín E | 4,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Mušle slávky, Strouhanka, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Zapečené slávky postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce nalijeme víno, vložíme drcený česnek a přivedeme k varu. Dvě minuty zvolna vaříme. |
2 | Očištěné slávky dáme do hrnce, přikryjeme poklicí a opět přivedeme k varu. Vaříme 5–6 minut, až se slávky otevřou. Mušle vyjmeme. |
3 | Vývar přecedíme, přivedeme k varu a necháme vyvařit asi na 3 polévkové lžíce. Vlijeme smetanu a omáčku prohřejeme. Přimícháme polovinu petrželové natě, osolíme a opepříme. |
4 | Z každé slávky odstraníme svrchní část škeble, slávky se spodními škeblemi upravíme na velký žáruvzdorný talíř. Nabíráme omáčku a slávky poléváme, posypeme je strouhankou a pokropíme rozehřátým máslem. Na 5 minut dáme talíř 10 cm pod horký gril, až pokrm zezlátne. |
5 | Ozdobíme zbylou petrželovou natí a ihned podáváme. |