Řízek Ondráš z Valašska - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Řízek Ondráš z Valašska
Řízek Ondráš z Valašska
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 36784 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
240 g | Brambory |
4 stroužek | Česnek |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1,5 kávová lžička | Majoránka |
80 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 dl | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
400 g | Vepřová kýta |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 128,3mg |
Draslík | 662,7mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,3mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Kmín drcený, Majoránka, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí, Vepřová kýta mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Řízek Ondráš z Valašska postup přípravy receptu:
1 | Oloupané a omyté brambory nastrouháme a dáme do mísy. Necháme je chvíli odstát, pak z nich slijeme přebytečnou vodu a smícháme je s rozetřeným česnekem, 1,5 lžičkou soli, 1 lžičkou černého pepře, drceným kmínem, vejcem, majoránkou a hladkou moukou. Těsto dobře promícháme. |
2 | Vepřovou kýtu bez kosti omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na 4 řízky. Maso naklepeme, osolíme (1 lžička) a posypeme bílým pepřem. |
3 | Ve větší pánvi si rozpálíme 0,5–1 dl oleje. Řízky namočíme do bramborového těsta a vložíme je do rozpáleného oleje. Teplotu po chvilce snížíme, smažíme pomaleji, aby se mohlo propéct maso v těstíčku. Dáváme pozor, aby se nám nepřipálilo. Smažíme je z obou stran do zlatohněda. |
4 | Usmažené řízky vyjmeme a odložíme na papírový ubrousek, aby jsme se zbavili přebytečného tuku. |
Poznámka
Řízek Ondráš podáváme s čerstvou zeleninou - rajčaty, okurkou a hlávkovým salátem. Podle chuti k němu podáváme pikantní nebo sladký kečup.
Moc fajn recept na Ondráše, které milujeme. Smažím ale ve vyšší vrstvě oleje a odkládám na ubrousek. Kdo chce, může přidat malinko více brambor, ať nemusí šetřit. Vodu jsem v bramborách neměla, po přidání mouky jsem musela hmotu naředit trochou mléka, jelikož byla hustá. S mlékem těstíčko tak nečerná,přidávám trochu i do bramborových placků. Ono taky záleží, jestli se brambory rozetřou na kaši nebo nastrouhají na jemném slzičkovém struhadle. Jdou rozsekat v elektrickém sekáčku potravin - po částech.