Řízek Ondráš z Valašska

35 min.

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
581 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
42 g
Sacharidy
25 g
Vláknina
3 g
Cukr
216 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Oloupané a omyté brambory nastrouháme a dáme do mísy. Necháme je chvíli odstát, pak z nich slijeme přebytečnou vodu a smícháme je s rozetřeným česnekem, 1,5 lžičkou soli, 1 lžičkou černého pepře, drceným kmínem, vejcem, majoránkou a hladkou moukou. Těsto dobře promícháme.
  • 2
    Vepřovou kýtu bez kosti omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na 4 řízky. Maso naklepeme, osolíme (1 lžička) a posypeme bílým pepřem.
  • 3
    Ve větší pánvi si rozpálíme 0,5–1 dl oleje. Řízky namočíme do bramborového těsta a vložíme je do rozpáleného oleje. Teplotu po chvilce snížíme, smažíme pomaleji, aby se mohlo propéct maso v těstíčku. Dáváme pozor, aby se nám nepřipálilo. Smažíme je z obou stran do zlatohněda.
  • 4
    Usmažené řízky vyjmeme a odložíme na papírový ubrousek, aby jsme se zbavili přebytečného tuku.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
po 31. 8. 2015
Řízek Ondráš z Valašska
Moc fajn recept na Ondráše, které milujeme. Smažím ale ve vyšší vrstvě oleje a odkládám na ubrousek. Kdo chce, může přidat malinko více brambor, ať nemusí šetřit. Vodu jsem v bramborách neměla, po přidání mouky jsem musela hmotu naředit trochou mléka, jelikož byla hustá. S mlékem těstíčko tak nečerná,přidávám trochu i do bramborových placků. Ono taky záleží, jestli se brambory rozetřou na kaši nebo nastrouhají na jemném slzičkovém struhadle. Jdou rozsekat v elektrickém sekáčku potravin - po částech.