Recept

Řízek Ondráš z Valašska

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Řízek Ondráš z Valašska 5 1
Celkový čas: 35 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 15 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 36784

Ingredience

240 g Brambory
1 kávová lžička Kmín drcený
1,5 kávová lžička Majoránka
80 g Mouka pšeničná hladká T 650
1 dl Olej slunečnicový
1 kávová lžička Pepř bílý
1 kávová lžička Pepř černý mletý
2,5 kávová lžička Sůl
1 ks Vejce slepičí
400 g Vepřová kýta
4 stroužek Česnek

Nutriční hodnoty jedné porce

21% Kalorie 422 kcal
Kilojoule 1 764kJ
7% Sacharidy 25 g
32% Tuky 24 g
28% Sodík 570 mg
45% Bílkoviny 25 g

Řízek Ondráš z Valašska postup přípravy receptu:

1

Oloupané a omyté brambory nastrouháme a dáme do mísy. Necháme je chvíli odstát, pak z nich slijeme přebytečnou vodu a smícháme je s rozetřeným česnekem, 1,5 lžičkou soli, 1 lžičkou černého pepře, drceným kmínem, vejcem, majoránkou a hladkou moukou. Těsto dobře promícháme.

2

Vepřovou kýtu bez kosti omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na 4 řízky. Maso naklepeme, osolíme (1 lžička) a posypeme bílým pepřem.

3

Ve větší pánvi si rozpálíme 0,5–1 dl oleje. Řízky namočíme do bramborového těsta a vložíme je do rozpáleného oleje. Teplotu po chvilce snížíme, smažíme pomaleji, aby se mohlo propéct maso v těstíčku. Dáváme pozor, aby se nám nepřipálilo. Smažíme je z obou stran do zlatohněda.

4

Usmažené řízky vyjmeme a odložíme na papírový ubrousek, aby jsme se zbavili přebytečného tuku.

Poznámka

Řízek Ondráš podáváme s čerstvou zeleninou - rajčaty, okurkou a hlávkovým salátem. Podle chuti k němu podáváme pikantní nebo sladký kečup.

Komentáře a hodnocení

 
Aleisa
Řízek Ondráš z Valašska
Moc fajn recept na Ondráše, které milujeme. Smažím ale ve vyšší vrstvě oleje a odkládám na ubrousek. Kdo chce, může přidat malinko více brambor, ať nemusí šetřit. Vodu jsem v bramborách neměla, po přidání mouky jsem musela hmotu naředit trochou mléka, jelikož byla hustá. S mlékem těstíčko tak nečerná,přidávám trochu i do bramborových placků. Ono taky záleží, jestli se brambory rozetřou na kaši nebo nastrouhají na jemném slzičkovém struhadle. Jdou rozsekat v elektrickém sekáčku potravin - po částech.

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept