Beskydský bigus - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Beskydský bigus
Beskydský bigus
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 36982 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
300 g | Brambory |
2 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Kmín celý |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1,5 kávová lžička | Koření zabíjačkové |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
50 g | Sádlo vepřové škvařené |
70 g | Slanina vepřová |
2 kávová lžička | Sůl |
200 g | Vepřová krkovička |
200 g | Vepřová plec |
200 g | Vepřový bok |
250 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 128,4mg |
Draslík | 876,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 98,5mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 36,6mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Kmín celý, Kmín drcený, Slanina vepřová, Sůl, Vepřová plec, Vepřový bok, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Vepřová krkovička mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Koření zabíjačkové, Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Beskydský bigus postup přípravy receptu:
1 | Vepřové maso: plecko, bůček a krkovici omyjeme a osušíme. Maso pokrájíme na kostky velikosti sousta, dáme do mísy, přidáme 1 lžičku soli, pepř, kmín, zabíjačkové koření a promícháme. Uzenou slaninu pokrájíme na malé kostičky. Oloupané brambory omyjeme, nakrájíme na plátky asi 7 mm silné, dáme je do druhé mísy, osolíme (0.5 lžičky) a posypeme drceným kmínem. Očištěnou cibuli pokrájíme na tenká kroužky. |
2 | Do pánve dáme 25 g sádla, rozpálíme, přidáme slaninu a vysmažíme ji dozlatova. Pak přimícháme cibuli, zpěníme ji a přidáme maso, které restujeme dozlatova asi 4-7 minut. Maso pak podlijeme vodou, zakryjeme poklicí a dusíme přibližně 10-15 minut. |
3 | Zapékací mísu vymažeme zbytkem sádla. Na dno dáme 1/2 pokrájených brambor. Na ně dáme maso s cibulí i výpekem. Zarovnáme a povrch masa pokryjeme kysaným zelím. Na ně dáme vrstvu brambor. Mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct. |
4 | Pečeme přibližně 40-50 minut doměkka. |