Beskydský bigus
80 min.
Ingredience
- 200gramůVepřová plec
- 200gramůVepřový bok
- 200gramůVepřová krkovička
- 2lžičkySůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 2lžičkyKmín celý
- 1,5lžičkyKoření zabíjačkové
- 70gramůSlanina vepřová
- 300gramůBrambory
- 1lžičkaKmín drcený
- 2kusyCibule
- 50gramůSádlo vepřové škvařené
- 250gramůZelí kysané
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
782 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
69 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
5 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Vepřové maso: plecko, bůček a krkovici omyjeme a osušíme. Maso pokrájíme na kostky velikosti sousta, dáme do mísy, přidáme 1 lžičku soli, pepř, kmín, zabíjačkové koření a promícháme. Uzenou slaninu pokrájíme na malé kostičky. Oloupané brambory omyjeme, nakrájíme na plátky asi 7 mm silné, dáme je do druhé mísy, osolíme (0.5 lžičky) a posypeme drceným kmínem. Očištěnou cibuli pokrájíme na tenká kroužky.
- 2Do pánve dáme 25 g sádla, rozpálíme, přidáme slaninu a vysmažíme ji dozlatova. Pak přimícháme cibuli, zpěníme ji a přidáme maso, které restujeme dozlatova asi 4-7 minut. Maso pak podlijeme vodou, zakryjeme poklicí a dusíme přibližně 10-15 minut.
- 3Zapékací mísu vymažeme zbytkem sádla. Na dno dáme 1/2 pokrájených brambor. Na ně dáme maso s cibulí i výpekem. Zarovnáme a povrch masa pokryjeme kysaným zelím. Na ně dáme vrstvu brambor. Mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct.
- 4Pečeme přibližně 40-50 minut doměkka.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.