Palačinky s lososem a pomerančovým přelivem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Palačinky s lososem a pomerančovým přelivem
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 37085 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 kg | Chřest zelený |
10 g | Cukr krupice |
200 g | Losos uzený |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko polotučné |
80 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Muškátový oříšek |
3 polévková lžíce | Olej stolní |
1 polévková lžíce | Pažitka |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
1,5 l | Voda pitná |
Pomerančový přeliv | |
---|---|
1 špetka | Cukr krupice |
1 špetka | Pepř bílý |
1 ks | Pomeranče |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 492,2mg |
Draslík | 370,8mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,4mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Losos uzený, Muškátový oříšek, Olej stolní, Pažitka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Pepř bílý, Pomeranče, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Palačinky s lososem a pomerančovým přelivem postup přípravy receptu:
1 | Chřest očistíme a odkrojíme dřevnaté konce. |
2 | Nejprve uvaříme dřevnaté konce výhonků chřestu v osolené vroucí vodě se lžičkou másla a lžičkou cukru. Vařené zbytky z chřestu vyndáme a ve vzniklém vývaru uvaříme očištěný, na kousky nakrájený chřest, který necháme po uvaření okapat. Než se chřest uvaří, připravíme si těsto na palačinky, a to tak, že v rendlíku rozpustíme máslo, které necháme mírně vychladnout. Rozšlehané žloutky rozmícháme v mléce a vmícháme je do mouky, nakonec do těsta přidáme rozpuštěné máslo a ochutíme ho špetkou soli, nastrouhaným muškátovým oříškem a jemně sekanou pažitkou. Hotové těsto necháme alespoň 30 minut odpočinout. Na hotové palačinky rozdělíme plátky lososa, svineme je, a uchováváme je v teple do podávání. Před podáváním palačinky nakrájíme na špalíčky. |
3 | Podáváme tak, že na prohřáté talíře naanžujeme chřest, přelijeme ho horkou omáčkou a okolo přelitého chřestu urovnáme teplé špalíčky palačinek s lososem. Podáváme horké. |
4 | Pomerančový přeliv připravíme tak, že pomeranč důkladně omyjeme, speciální škrabkou ho oškrábeme. Část nastrouhané kůry odložíme na konečnou ozdobu. Zbývající nastrouhanou kůru dáme do misky, přilijeme k ní vylisovanou šťávu z pomeranče, smetanu, žloutky a víno a vše vymícháme dohladka. Směs ochutíme solí a pepřem, cukrem a mícháme nad plamenem ve vodní lázni, dokud omáčka nezhoustne. |