Treska na smetaně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Treska na smetaně
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 37559 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
20 g | Cibule |
10 ml | Citronová šťáva |
60 g | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko polotučné |
30 g | Mouka pšeničná hladká |
5 g | Pepř černý celý |
3 g | Pepř černý mletý |
10 g | Petržel - nať |
3 polévková lžíce | Smetana 12% (konzumní) |
30 g | Strouhanka |
5 g | Sůl |
30 g | Sýr Parmezán |
750 g | Treska aljašská |
250 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 81,5mg |
Draslík | 820,4mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 97,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,6mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Citronová šťáva, Pepř černý celý, Strouhanka, Sůl, Sýr Parmezán, Treska aljašská, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Treska na smetaně postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cibuli, celý pepř, bobkový list a přivedeme k varu. Odstavíme, přikryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Mělkou zapékací mísu vymažeme máslem. |
2 | Tresku nakrájíme na kousky velké 7 cm a klademe je v jedné vrstvě na mísu. Osolíme a opepříme. |
3 | V hrnci rozpustíme polovinu másla, přidáme citronovou šťávu, nakrájené žampiony, osolíme, opepříme a zvolna za občasného míchání asi 5 minut smažíme, až houby změknou. Děrovanou naběračkou houby vyjmeme a klademe je na vrstvu rybích kousků. |
4 | Ochucené mléko scedíme a odložíme stranou. V hrnci rozehřejeme zbylé máslo, přidáme mouku a průběžně promícháváme ji lehce opražíme. Postupně přimícháme ochucené mléko. Průběžně promícháváme a vaříme omáčku do zhoustnutí. Přimícháme smetanu, osolíme, opepříme a prohřejeme. |
5 | Omáčku nalijeme na rybu s houbami, vše posypeme strouhankou a strouhaným parmezánem. Pečeme 25-30 minut v předehřáté troubě při 190°C, až je ryba propečená a povrch dozlatova. Ozdobíme petrželovou natí a servírujeme. |