Perníkový košíček - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Perníkový košíček
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 37938 |
Kategorie: | Cukroví |
Ingredience
1 špetka | Amonium |
1 špetka | Anýz mletý |
1 špetka | Citronová kůra |
0,1 kg | Cukr moučkový |
1 ks | Hřebíček |
250 g | Med včelí |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g | Mouka žitná |
1 špetka | Skořice mletá |
1 ks | Vejce slepičí |
Na potření a plech | |
---|---|
20 g | Máslo čerstvé |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 85,8mg |
Draslík | 50,0mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,6mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anýz mletý, Citronová kůra, Cukr moučkový, Hřebíček, Med včelí, Skořice mletá, Vejce slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Amonium, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka žitná, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Perníkový košíček postup přípravy receptu:
1 | Včelí med povaříme a necháme vychladnout. Poté do něj nasypeme žitnou mouku, přidáme vejce a cukr a vypracujeme těsto. Na chladném místě necháme odpočinout do druhého dne. |
2 | Do odleželého těsta vmícháme amonium, strouhanou citronovou kůru, tlučený anýz, skořici a hřebíček. Přisypeme mouku tak, aby těsto bylo husté, a důkladně propracujeme. |
3 | Z těsta nakrájíme malé kousky, z těch vyválíme válečky, polovinu jich složíme na obrácenou plechovou misku, kterou předem potřeme máslem a posypeme moukou. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Ze zbytku těsta upleteme z tenkých válečků věneček, položíme vedle košíčku, rovněž potřeme. V rozehřáté troubě vše upečeme dozlatova. |
4 | Necháme vychladnout, odstraníme misku, na okraj přivážeme stužkami upečený věneček. |
Poznámka
Čas přípravy je bez doby na odležení těsta - 12 hodin.