Jehněčí musaka s lilkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí musaka s lilkem
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 38577 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
450 g | Cibule |
750 g | Jehněčí maso |
550 g | Lilek |
45 g | Mouka pšeničná hladká |
15 ml | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Oregano sušené |
500 ml | Passata (drcená rajčata) |
3 g | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
5 g | Sůl |
150 ml | Víno červené |
Omáčka | |
---|---|
15 g | Hořčice |
45 g | Máslo čerstvé |
450 ml | Mléko polotučné |
45 g | Mouka pšeničná hladká |
3 g | Muškátový oříšek |
125 g | Sýr Gruyére |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 154,6mg |
Draslík | 369,8mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Lilek, Oregano sušené, Sůl, Víno červené, Muškátový oříšek, Sýr Gruyére, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jehněčí maso, Mouka pšeničná hladká, Olej olivový, Passata (drcená rajčata), Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový, Hořčice, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Jehněčí musaka s lilkem postup přípravy receptu:
1 | Lilek nakrájíme na kolečka, dáme do cedníku, hojně osolíme a necháme 30 minut stát. |
2 | Do pánve vložíme mleté maso a zvolna je zahříváme, aby se rozpustil lůj. Zvýšíme žár, maso mícháme a smažíme, až zhnědne. Lžící sebereme přebytečný tuk. |
3 | Přidáme nasekanou cibuli, drcený česnek a smažíme je, až změknou. Zasypeme moukou, mícháme a 1 minutu ji necháme osmahnout. Přidáme kečup, víno, rajský protlak, oregano, podle chuti sůl a pepř. Zakryjeme a 20 minut podusíme. |
4 | Lilek propláchneme a osušíme. Položíme je na grilovací rošt a potřeme olejem. Grilujeme 5-6 minut z obou stran 10 cm pod horkým grilem. |
5 | Omáčka: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, mícháme a 2 minuty necháme osmahnout. Postupně přiléváme mléko. Průběžně promícháváme omáčku a vaříme asi 10 minut. Přidáme sýr, hořčici, muškátový oříšek, podle chuti sůl a pepř. Necháme mírně vychladnout a zašleháme vejce. |
6 | Do zapékací mísy rozprostřeme polovinu masové směsi, na ni narovnáme polovinu plátků lilku. Totéž opakujeme se zbylým masem a lilky. Na závěr vše zalijeme sýrovou omáčkou a 45 minut dozlatova zapékáme |
7 | v předehřáté troubě při 180 °C. |