Makarony s japonskou omáčkou a houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Makarony s japonskou omáčkou a houbami
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 38703 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
0,5 dl | Bujón houbový |
3 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibulka jarní |
400 g | Hlíva ústřičná |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Olej olivový |
3 polévková lžíce | Olej z vlašských ořechů |
1 polévková lžíce | Omáčka sojová světlá |
5 polévková lžíce | Omáčka Teriyaki |
1 polévková lžíce | Pažitka |
100 g | Rajčata sušená sterilovaná |
2 polévková lžíce | Sherry brandy |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
2,5 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 33,5mg |
Draslík | 483,4mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,9mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibulka jarní, Pažitka, Rajčata sušená sterilovaná, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón houbový, Hlíva ústřičná, Máslo čerstvé, Olej olivový, Olej z vlašských ořechů, Omáčka sojová světlá, Omáčka Teriyaki, Sherry brandy, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Makarony s japonskou omáčkou a houbami postup přípravy receptu:
1 | Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme a osušíme. Tvrdší konce odkrojíme a z hlívy nakrájíme větší plátky ve tvaru mušlí. Houby potřeme japonskou marinádou Teriyaky (2 lžíce). Očistíme a omyjeme jarní cibulku, kterou pokrájíme zešikma na kroužky dlouhé asi 2 cm. Omytou pažitku pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek posekáme nadrobno. |
2 | V hrnci si přivedeme vodu k varu, přimícháme 1 lžičku soli, 1 lžičku olivového oleje a makaróny. Uvaříme je podle návodu na skus, těstoviny scedíme, necháme okapat, poté je vrátíme do hrnce a promícháme se sójovou omáčkou. |
3 | V pánvi na rozpáleném ořechovém oleji s máslem zpěníme cibuli, potom ji vyjmeme. Na ten samý rozpálený omastek dáme plátky hlívy. Zprudka je orestujeme dozlatova z každé strany po 2 minutách. Vrátíme zpět cibuli, přimícháme zbytek Teriyaky, smetanu a houbový bujon. Vše společně povaříme 3-4 minuty. Sušená sterilovaná rajčata pokrájíme na proužky a přidáme je do pánve s hlívou. Přilijeme 2 lžíce sladké Sherry (Sherry Canasta), promícháme a odstavíme z plotny. |
4 | Makarony smícháme s houbovou směsí, rozdělíme porce na talíře, posypeme pažitkou a podáváme. |