Pain tordu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pain tordu
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 38714 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
3 kávová lžička | Droždí |
550 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g | Mouka žitná bílá |
1 špetka | Sůl |
525 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 637,2mg |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 140,4mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka žitná bílá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Pain tordu postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve připravíme kvásek. Do velké zavařovací sklenice nasypeme lžičku droždí a zalijeme 325 ml vlažné vody. Přimícháme 250 g mouky a necháme dva dny odpočívat pod utěrkou při pokojové teplotě. Dvakrát až třikrát denně směs promícháme, druhý den bude kvásek nakysle vonět. |
2 | Do mísy nasypeme droždí a zalijeme vodou. Necháme pět minut odpočívat a pak přidáme mouku a špetku soli. Vše pořádně zamícháme. Do mísy přidáme 250 ml kvásku a vše pořádně zamícháme. |
3 | Těsto vyklopíme na pracovní stůl a minimálně pět minut hněteme. Těsto vložíme zpět do mísy a necháme hodinu kynout. Po hodině vytvarujeme válec cca 30 centimetrů dlouhý, do kterého uděláme uprostřed po celé jeho délce prohlubeň. K tomu můžeme využít rukojeť vařečky. Pak těsto zakroutíme, jako bychom ždímali oblečení. Pokroucený chléb dáme na plech, kde necháme ještě hodinu a půl kynout. Na závěr už jen stačí posypat moukou a dát na 1 hodinu do trouby při teplotě 220 stupňů Celsia. |