Houbové rizoto s bílým vínem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbové rizoto s bílým vínem
Houbové rizoto s bílým vínem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 38732 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
4 polévková lžíce | Hrášek mražený |
200 g | Hříbky čerstvé |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
200 g | Lišky čerstvé |
6 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
350 g | Rýže Arborio |
3 ks | Šalotka |
1 polévková lžíce | Šalvěj čerstvá |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Niva (Rokfór) |
1,5 dl | Víno bílé |
8,5 dl | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 114g |
---|---|
Cholesterol | 50,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,6mg |
Vitamín E | 5,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Hříbky čerstvé, Kmín drcený, Olej slunečnicový, Šalotka, Šalvěj čerstvá, Sůl, Sýr Niva (Rokfór), Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrášek mražený, Lišky čerstvé, Pepř černý mletý, Rýže Arborio, Smetana 33% (šlehačka), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Houbové rizoto s bílým vínem postup přípravy receptu:
1 | Očištěné lišky a hříbky omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky. |
2 | Šalotku s česnekem očistíme a pokrájíme nadrobno. Šalvěj omyjeme a lístky drobně pokrájíme. Nivu nastrouháme. |
3 | Rýži Arborio pečlivě promyjeme a necháme v sítu odkapat. Rozpálíme slunečnicový olej (2 lžíce) a šalotku s česnekem zpěníme. Přidáme rýži, kterou celou dobu než se uvaří, budeme míchat. |
4 | Rýži promícháme s cibulkou, česnekem, přidáme šalvěj, přilijeme 1/3 zeleninového vývaru a za stálého míchání povaříme asi 2 minuty. Pak postupně budeme za stálého míchání přilévat vývar, zmírníme teplotu a pomalu rýži vaříme 16 minut. |
5 | V pánvi rozpálíme 4 lžíce oleje, přidáme houby, které nejdříve vydusíme z vody. Jakmile se začnou smažit, osolíme, posypeme pepřem, drceným kmínem, promícháme a smažíme dozlatova asi 5-7 minut. Pak k nim přilijeme bílé suché víno a pomalu vaříme do doby, až se tekutina odpaří na 1/3. |
6 | K rýži přimícháme 1 dl smetany, zelený mražený hrášek a dusíme dalších 5 minut. |
7 | Do uvařené rýže přimícháme usmažené houby, nastrouhaný sýr a podáváme. |