Jehněčí pečeně v bramborové krustě - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí pečeně v bramborové krustě
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 38871 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
80 g | Anglická slanina |
500 g | Brambory |
0,5 dl | Bujón zlatý houbový |
4 stroužek | Česnek |
2 polévková lžíce | Česnekové máslo |
1 ks | Cibule |
150 g | Hlíva ústřičná |
2 polévková lžíce | Hořčice |
150 g | Hříbky čerstvé |
600 g | Jehněčí hřbet |
1 polévková lžíce | Kerblík |
1 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
4 polévková lžíce | Pepř 4 barev |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Pivo tmavé 12% 4,0% obj. |
1 kávová lžička | Protlak rajčatový |
6 cl | Sherry brandy |
80 g | Slanina vepřová |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
3 kávová lžička | Sůl |
0,5 kávová lžička | Sůl mořská |
80 g | Šunka dušená |
2 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 325,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 237,3mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,4mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Brambory, Česnek, Cibule, Hříbky čerstvé, Jehněčí hřbet, Kerblík, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón zlatý houbový, Česnekové máslo, Hlíva ústřičná, Hořčice, Máslo bylinkové, Máslo čerstvé, Pepř 4 barev, Pivo tmavé 12% 4,0% obj., Protlak rajčatový, Sherry brandy, Smetana 33% (šlehačka), Sůl mořská, Šunka dušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Jehněčí pečeně v bramborové krustě postup přípravy receptu:
1 | Jehněčí hřbet vykostíme, maso zbavíme blan, šlach, omyjeme a osušíme. Hřbet prošpikujeme slaninou, kterou jsme předtím pokrájeli na hranolky. Maso potřeme rozetřeným česnekem se solí (2 lžičky), hořčicí, posypeme čerstvě pomletým pepřem 4 barev a necháme marinovat několik hodin. |
2 | Mezitím připravíme dvě těsta. Bramborové těsto: brambory omyjeme, dáme do hrnce s 1 litrem vody, 1 lžičkou soli a vaříme je 20-25 minut doměkka. Uvařené brambory slijeme, oloupeme a jemně nastrouháme. V míse je promícháme s rozpuštěným máslem (2 lžíce), 2 žloutky, 0.5 lžičky mořské soli a vypracujeme hladké těsto, které necháme zakryté. |
3 | Houbové pyré: očistíme a omyjeme hlívu ústřičnou a hříbky. Z hlívy odkrojíme spodní tvrdou část a houby drobně pokrájíme. Polovinu hub odložíme do misky, tu použijeme na omáčku. Anglickou slaninu (prorostlou) a šunku pokrájíme na kostičky. Kerblík omyjeme, vodu setřepeme a bylinky drobně pokrájíme. V mixeru houby s uzeninou rozmixujeme na pyré, které dáme do pánve a smícháme 2 lžicemi rozpuštěného česnekového másla, 1 lžičkou protlaku a 2 lžícemi piva. Za častého promíchání pyré dusíme do doby, až se tekutina odpaří a bude husté. Pak do něj zamícháme kerblík. |
4 | V pánvi rozpálíme 2 lžíce slunečnicového oleje s čerstvým máslem (1 lžíce) a marinované maso zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Maso vyjmeme, potřeme houbovým pyré a necháme chvíli odpočinout. |
5 | Pečící mísu vymažeme 2 lžícemi slunečnicového oleje, položíme na něj maso, navrstvíme na něj opatrně bramborové těsto tak, že bude téměř celé pokryté. Mísu dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme dozlatova 25-30 minut. |
6 | Připravíme omáčku: |
7 | Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. V rendlíku rozpustíme bylinkové máslo a cibuli zpěníme. Přidáme pokrájené houby, 1-2 minuty je smažíme s cibulí, přidáme výpek z masa, 0.5 dl houbového bujonu, 1 dl smetany, promícháme a ochutíme 0.5 lžičky bílým pepřem, 6 cl Sherry Brandy. Omáčku vaříme za stálého míchání 2 minuty, nakonec ji vyšleháme ponorným mixerem. |
8 | Upečené jehněčí maso nakrájíme na porce, přilijeme omáčkou a podáváme. |