Houbové kuře - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbové kuře
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 38891 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2,5 dl | Bujón natur kuřecí |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
100 g | Hlíva ústřičná |
100 g | Hříbky čerstvé |
1,5 kávová lžička | Kmín celý |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1,5 kg | Kuře |
100 g | Lišky čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
100 g | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Omáčka sojová světlá |
1 kávová lžička | Pepř citronový |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 ks | Rohlíky bílé |
100 g | Slanina vepřová |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
1 dl | Smetana 16% (pochoutková) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 465,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 755,3mg |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,7mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 190,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Cibule, Hříbky čerstvé, Kmín celý, Kmín drcený, Kuře, Olej slunečnicový, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón natur kuřecí, Hlíva ústřičná, Lišky čerstvé, Máslo bylinkové, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Omáčka sojová světlá, Pepř citronový, Petržel - nať, Rohlíky bílé, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Houbové kuře postup přípravy receptu:
1 | Kuře očistíme, omyjeme a osušíme. Zevnitř kuře potřeme bylinkovým máslem a celé kuře osolíme. |
2 | Směs lesních hub (hřiby, lišky, kozáky, syrovinky, hlívy aj.) očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Očištěnou cibuli pokrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké nudličky. Pokrájený rohlík dáme do mísy a zalijeme mlékem. Vejce rozklepneme, žloutky přidáme k rohlíku a bílky vyšleháme na tuhý sníh. |
3 | V pánvi na rozpáleném oleji (1 lžíce) osmahneme dozlatova slaninu, vyjmeme ji a dáme do mísy k rohlíku. Na zbylém omastku podusíme cibuli, přidáme pokrájené houby, chilli, ochutíme solí, citronovým pepřem, drceným kmínem a za častého promíchání houby vydusíme z vody. Pak je osmažíme dozlatova. Vychladlou směs přidáme do mísy k rohlíku a vše dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílku a houbovou směs vložíme do kuřete. Kuře zašijeme nebo uzavřeme důkladně párátky. |
4 | Kuře položíme do zapékací mísy, osolíme ho a posypeme kmínem. Obložíme ho plátky másla (100 g), přilijeme kuřecí bujon, zakryjeme a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme do zlatohněda při 180 °C přibližně 75 minut, při 200 °C 15 minut. |
5 | Kuře během pečení poléváme výpekem. 15 minut před dopečením celé kuře potřeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali sójovou omáčku. |
6 | Z upečeného kuřete odstraníme nitě (nebo párátka) a rozporcujeme ho. |
7 | Kuře podáváme teplé i studené. |