Pražský dort se šlehačkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pražský dort se šlehačkou
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 38971 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
500 g | Cukr moučkový |
300 g | Marmeláda malinová |
500 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mouka pšeničná hrubá |
0,3 ks | Pomeranče |
0,3 l | Smetana čerstvá ke šlehání |
15 ks | Vejce slepičí |
Na formy | |
---|---|
60 g | Máslo čerstvé |
60 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Poleva | |
1 ks | Citrony |
500 g | Cukr moučkový |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 191g |
---|---|
Cholesterol | 1g |
Draslík | 318,5mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,3mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 107,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Pomeranče, Vejce slepičí, Citrony, Cukr moučkový, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Marmeláda malinová, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Smetana čerstvá ke šlehání, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Pražský dort se šlehačkou postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme mouku s cukrem a strouhanou pomerančovou kůrou. Přidáme pět žloutků a utřeme. Poté vmícháme deset celých vajec, znovu utřeme, po kapkách vlijeme rozpuštěné, prochladlé máslo a zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z pěti bílků. |
2 | Těstem naplníme tři formy různé velikosti, které vymažeme máslem a vysypeme moukou. Složíme je na plech a v mírně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. |
3 | Hotové dorty vyklopíme, necháme vychladnout, potřeme marmeládou a bílou polevou a necháme oschnout. Složíme na sebe, dozdobíme ušlehanou smetanou a podáváme. |
4 | Polevu umícháme z cukru, šťávy vymačkané z citronu a vroucí vody dle potřeby. |
Poznámka
Dort můžeme také dozdobit čerstvými jahodami.