Cuketové ragú s noky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cuketové ragú s noky
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | jindrichova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (38%) |
ID receptu: | 39100 |
Kategorie: | Teplé saláty |
Ingredience
400 g | Bramborové noky |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
5 ks | Cuketa |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Pesto |
1 ks | Petržel - nať |
0,3 ks | Salát ledový |
5 špetka | Sůl |
2 ks | Tymián čerstvý |
50 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 16,0mg |
Draslík | 439,3mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 50,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Cuketa, Salát ledový, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bramborové noky, Olej olivový, Pepř černý mletý, Pesto, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Cuketové ragú s noky postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme a očistíme cukety. Podélně je rozřízneme na čtvrtky, ty rozkrájíme na cca 4 cm dlouhé kousky. Oloupeme cibuli, pokrájíme na kostičky. Stroužek česneku oloupeme, jemně nasekáme. Olivový olej rozpálíme na velké pánvi, na něm cuketu za občasného obracení při střední teplotě opékáme 8 - 10 minut. Přidáme cibuli s česnekem a dusíme do zesklovatění. Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, v ní podle návodu na obalu uvaříme noky. Zeleninu zalijeme vínem, okořeníme pestem, solí i pepřem a pod pokličkou při střední teplotě dusíme 5 minut. Omyjeme bylinky, osušíme a lístky jemně nasekáme. Salát omyjeme, osušíme, očistíme, nakrájíme na 1 cm široké proužky. Noky i bylinky přidáme k zelenině, ochutíme solí a pepřem. Vmícháme salát a hned podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Cukety patří k čeledi tykvovitých. Jsou různě zabarvené, od tmavozelené přes světle zelenou až po žlutavou. Ve 100 g obsahuje jejich dužina 19 kalorií, čím se řadí mezi nízkokalorické potraviny. Soušasně nás však zásobuje mnoha cennými vitamíny a minerálními látkami. Alternativa: Pokud nemáme k dispozici malé cukety, můžeme použít jednu velkou (700 g). Rozkrojíme ji, odstraníme semena a cuketu pokrájíme na proužky.