Smetanové artyčoky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smetanové artyčoky
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 39623 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
4 ks | Artyčoky |
1 polévková lžíce | Balsamico ocet |
1 ks | Česnek |
5 ks | Šalotka |
285 ml | Smetana zakysaná 14% |
1 g | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 142g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 108g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 134,4mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Balsamico ocet, Česnek, Šalotka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana zakysaná 14% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Smetanové artyčoky postup přípravy receptu:
1 | Stonky artyčoků odkrojíme, ať mohou růžice stát na kuchyňské desce. Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Vložíme do ní artyčoky a přiklopíme pokličkou. Na mírném plameni zeleninu pozvolna vaříme 40 minut, než nám změkne. Malým testem pak vyzkoušíme, jestli je artyčok vařený. Nejlépe to poznáme tak, že vrchní list z něj můžeme bez problémů sloupnout. Pak růžice artyčoků opatrně vyjmeme z vody necháme je 30 minut v pokojové teplotě pomalu vychladnout. |
2 | Z chladné zeleniny vyřežeme vnitřní listy. Necháme si jenom tři vrstvy vnějších listů. Lžičkou také vydlabeme tuhá jádra, která se nejí. |
3 | Do připraveného mixéru vlijeme zakysanou smetanu, přidáme nadrobno nasekanou cibuli šalotku, zalijeme octem a vložíme prolisovaný stroužek česneku. Umixujeme dohladka. Dovnitř každé korunky uvařeného artyčoku potom vlijeme omáčku a zeleninu poskládáme do talířů. |
Poznámka
Jíme tak, že odlomíme list z korunky a namočíme do omáčky. Nejlepší kousek z artyčoku, kterým je jeho šťavnaté jádro zalité krémovou omáčkou, nám zůstává nakonec.