Věnec s ořechovou náplní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Věnec s ořechovou náplní
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 40186 |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
80 g | Cukr krupice |
50 g | Droždí |
120 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
1 ks | Vejce slepičí |
Na náplň | |
---|---|
60 g | Cukr moučkový |
80 g | Hrozinky |
200 g | Ořechy vlašské |
50 g | Piškoty dětské kulaté |
6 polévková lžíce | Rum |
6 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
Na potření | |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 135g |
---|---|
Cholesterol | 169,4mg |
Draslík | 719,0mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,6mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 36,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí, Vejce slepičí, Cukr moučkový, Ořechy vlašské, Rum, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Hrozinky, Piškoty dětské kulaté, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Věnec s ořechovou náplní postup přípravy receptu:
1 | V misce připravíme kvásek z rozdrobeného droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a lžíce vlažného mléka. Na vál prosejeme zbylou mouku, cukr, do důlku vlijeme v mléce rozšlehané vejce, vzešlý kvásek a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme a necháme vykynout. |
2 | Vykynuté těsto vyválíme, dobře potřeme rozpuštěným máslem a přeložíme ze všech stran do středu. Opět těsto vyválíme, potřeme máslem a složíme. Tento postup opakujeme třikrát. Poté těsto rozdělíme na tři díly, z nichž utvoříme válečky, mírně je rozválíme, potřeme náplní a zavineme tak, aby náplň nevytekla. Ze všech tří naplněných válečků upleteme cop, stočíme ho do věnce a opatrně spojíme. Věnec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, alespoň čtvrt hodiny necháme kynout, poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě, až věnec zezlátne. |
3 | Náplň připravíme smícháním nastrouhaných ořechů s cukrem, hrozinkami, rumem, smetanou a drcenými piškoty. |