Fíkový džem (ze sušených fíků) - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Fíkový džem (ze sušených fíků)
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 40223 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
2 ks | Citrony |
750 g | Cukr krystal |
1 kávová lžička | Fenykl obecný |
1 kg | Fíky sušené |
55 g | Mandle loupané |
3 polévková lžíce | Oříšky piniové |
1,6 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 9,6mg |
Vláknina | 392,6mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,2mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krystal, Fenykl obecný, Oříšky piniové, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fíky sušené, Mandle loupané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
.jpg?ver=11)
Fíkový džem (ze sušených fíků) postup přípravy receptu:
1 | Fíky namočíme v jednom litru vody a několik hodin necháme bobtnat. Citrony omyjeme, vymačkáme z nich šťávu a oloupeme je. Kůru a jadérka zavážeme do plátěného sáčku. |
2 | Namočené fíky vložíme do hrnce, přilijeme zbývající vodu a citronovou šťávu. Přidáme plátěný sáček, s kůrou a jádry a uvedeme do varu. Po zahájení varu snížíme příkon tepla a pomalu, za stálého míchání vaříme, až fíky změknou. |
3 | Sáček vyndáme, přisypeme cukr, přidáme loupané mandle, piniové oříšky a semena fenyklu obecného. Mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí. Do směsi vymačkáme šťávu ze sáčku a za stálého míchání vaříme, dokud džem nezačne houstnout. |
4 | Plníme do vypařených sklenic, které uzavřeme, označíme a uložíme v chladu. |
Poznámka
Doba potřebná k namočení fiků zde není uvedena. Je třeba, aby byly namočeny několik hodin, nejlépe přes noc. I dobu vaření můžeme prodloužit, až na 90 minut, je-li džem málo hustý. Výborně chutná se zmrzlinou, je však vhodné ho konzumovat jen v malém množství, protože je velmi tučný.