Recept

Fíkový džem (ze sušených fíků)

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (17%)
ID receptu: 40223
Kategorie: Džemy, zavařeniny

Ingredience

2 ks Citrony
750 g Cukr krystal
1 kávová lžička Fenykl obecný
1 kg Fíky sušené
55 g Mandle loupané
3 polévková lžíce Oříšky piniové
1,6 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

5% Kalorie 89 kcal
Kilojoule 372kJ
5% Sacharidy 20 g
1% Tuky 1 g
0% Sodík 1 mg
2% Bílkoviny 1 g

Fíkový džem (ze sušených fíků) postup přípravy receptu:

1

Fíky namočíme v jednom litru vody a několik hodin necháme bobtnat. Citrony omyjeme, vymačkáme z nich šťávu a oloupeme je. Kůru a jadérka zavážeme do plátěného sáčku.

2

Namočené fíky vložíme do hrnce, přilijeme zbývající vodu a citronovou šťávu. Přidáme plátěný sáček, s kůrou a jádry a uvedeme do varu. Po zahájení varu snížíme příkon tepla a pomalu, za stálého míchání vaříme, až fíky změknou.

3

Sáček vyndáme, přisypeme cukr, přidáme loupané mandle, piniové oříšky a semena fenyklu obecného. Mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí. Do směsi vymačkáme šťávu ze sáčku a za stálého míchání vaříme, dokud džem nezačne houstnout.

4

Plníme do vypařených sklenic, které uzavřeme, označíme a uložíme v chladu.

Poznámka

Doba potřebná k namočení fiků zde není uvedena. Je třeba, aby byly namočeny několik hodin, nejlépe přes noc. I dobu vaření můžeme prodloužit, až na 90 minut, je-li džem málo hustý. Výborně chutná se zmrzlinou, je však vhodné ho konzumovat jen v malém množství, protože je velmi tučný.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept