Recept

Košíčky se žloutkovým krémem

  • Evropa
Palec nahoru
1
Palec dolu
1
3
Dobrý recept
3 2 Košíčky se žloutkovým krémem 5 1
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 40321

Ingredience

těsto
1 kávová lžička Citronová šťáva
2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
140 g Mouka pšeničná hladká
120 g Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
krém žloutkový
50 g Cukr krupice
20 g Hrozinky
12 ks Mandle loupané
1 polévková lžíce Rum
2,8 dl Smetana 33% (šlehačka)
2 kávová lžička Tresť vanilková
5 ks Vaječný žloutek slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

27% Kalorie 541 kcal
Kilojoule 2 265kJ
8% Sacharidy 28 g
84% Tuky 63 g
3% Sodík 53 mg
16% Bílkoviny 9 g

Košíčky se žloutkovým krémem postup přípravy receptu:

1

Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.

2

Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

3

Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5-8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na muffiny. (Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být 9-12 kusů, podle síly vyváleného těsta.

4

Připravíme si žloutkový krém: do mísy si dáme 5 čerstvých vaječných žloutků, 50 g krupicového cukru a žloutky s cukrem utřeme do pěny. V kastrolku si ohřejeme 2.8 dl smetany a když bude před bodem varu, za stálého šlehání ji pomalu přilijeme ke žloutkům. Ke konci šlehání, když už máme lehký krém, zašleháme vanilkovou tresť a rum.

5

Do každé formičky s těstem vložíme 1-2 lžičky krému. Košíček by měl být naplněný do 2/3. Do každého košíčku s krémem vložíme několik hrozinek a 1 loupanou mandli.

6

Formičky dáme na plech a vložíme je do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 20 minut dozlatova.

7

Upečené košíčky necháme vychladnout asi 1 hodinu, poté je opatrně pomocí nože vyjmeme z formičky a podáváme.

Komentáře a hodnocení

 
světluška
Košíčky se žloutkovým krémem
Košíčky mně osobně moc neoslovily. Dětem chutnaly. Přišly mně málo sladké.

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
1
3
Dobrý recept