Boloňská omáčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Boloňská omáčka
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 4038 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
180 g | Anglická slanina |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
400 g | Hovězí maso mleté |
500 ml | Hovězí vývar základní |
150 g | Játra kuřecí |
50 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
250 ml | Protlak rajčatový |
1 špetka | Sůl |
125 ml | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 237,0mg |
Draslík | 702,8mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,3mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Celer řapíkatý, Cibule, Hovězí maso mleté, Hovězí vývar základní, Játra kuřecí, Muškátový oříšek, Sůl, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Boloňská omáčka postup přípravy receptu:
1 | Část másla rozehřejeme a nakrájenou slaninu orestujeme dozlatova. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, mrkev a celer a za občasného míchání ještě cca 8min restujeme. Přidáme zbytek másla, rozehřejeme a vložíme mleté maso. |
2 | Necháme je zhnědnout, přidáme nakrájená kuřecí játra a mícháme, dokud játra nezmění barvu. Zalijeme vývarem, vínem, vmícháme protlak a ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. |
3 | Přivedeme k varu a pod pokličkou při nízké teplotě asi 2hodiny dusíme. Podle potřeby můžeme dolét vývar. |
Poznámka
Omáčku podáváme k těstovinám, nejčastěji je používaná ke špagetám.