Belgický velikonoční dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Belgický velikonoční dort
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 40471 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
24 g | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Kakao - prášek |
30 g | Mouka polohrubá |
4 ks | Vejce slepičí |
Na formu | |
---|---|
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
Na krém | |
100 g | Cukr moučkový |
2 polévková lžíce | Kakao - prášek |
130 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko plnotučné |
20 g | Mouka polohrubá |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na ozdobu | |
60 g | Mandle |
Na šlehačku | |
40 g | Cukr moučkový |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 balení | Ztužovač šlehačky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 370,1mg |
Draslík | 210,3mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 312,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 3,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 287,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Kakao - prášek, Vejce slepičí, Cukr moučkový, Kakao - prášek, Vaječný žloutek slepičí, Mandle, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka polohrubá, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Ztužovač šlehačky nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Belgický velikonoční dort postup přípravy receptu:
1 | V míse utřeme do pěny změklé máslo s cukrem a žloutky. Poté postupně vmícháme prosátou mouku s kakaovým práškem a nakonec „zabalíme“ pevný sníh z bílků. |
2 | Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a v troubě předehřáté na 175°C pečeme zhruba 40 minut. |
3 | Upečený korpus opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Povrch dortu potřeme krémem, horní část ozdobíme dobře ušlehanou smetanou a posypeme jemnými plátky oloupaných mandlí. |
4 | Krém připravíme z moučné kaše a máslového krému. Ve vodní lázni svaříme v mléce rozšlehanou mouku a vmícháme máslo. Hladkou kaši za občasného míchání necháme vychladnout. V míse utřeme do pěny změklé máslo se žloutkem, prosátým cukrem, kakaovým práškem. Do krému po částech zatřeme moučnou kaši, až vznikne hladký krém. |
5 | Šlehačku smícháme s cukrem a ztužovačem a dobře ušleháme. |
Poznámka
Podle vlastní fantazie můžeme ještě dort přizdobit drobnými čokoládovými vajíčky.