Velikonoční dost s ovocem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 73 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční dost s ovocem
Celkový čas: | 73 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 28 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 40479 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na linecké těsto | |
---|---|
40 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
100 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka pšeničná hladká |
Na piškotové těsto | |
75 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
2 kávová lžička | Kakao - prášek |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
100 g | Mouka pšeničná hladká |
1 ks | Vejce slepičí |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Na formu | |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
Na krém | |
115 g | Cukr moučkový |
200 g | Jogurt bílý |
300 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
450 g | Tvaroh měkký |
8 plátek | Želatina plátková |
1 balení | Ztužovač šlehačky |
Na potření | |
3 polévková lžíce | Marmeláda višňová |
Na ozdobu | |
50 g | Banány |
150 g | Kiwi |
150 g | Maliny |
1 balení | Želatina čirá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 92,9mg |
Draslík | 177,6mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 45,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 54,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Cukr moučkový, Kakao - prášek, Kypřicí prášek do pečiva, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr moučkový, Banány, Maliny mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Cukr vanilka, Mouka pšeničná hladká, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Jogurt bílý, Smetana 33% (šlehačka), Tvaroh měkký, Marmeláda višňová, Kiwi mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Želatina plátková, Ztužovač šlehačky, Želatina čirá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Velikonoční dost s ovocem postup přípravy receptu:
1 | V míse utřeme změklé máslo s prosátým cukem, vanilkovým cukrem, přimícháme prosátou mouku se lžičkou kypřícího prášku a vypracujeme hladké linecké těsto. Zabalíme je do fólie a necháme alespoň půl hodiny v chladničce. |
2 | Vejce s vodou ušleháme, přimícháme cukr a vanilkový cukr. Přidáme prosátou mouku se lžičkou kypřícího prášku a kakaový prášek. Dobře promíchané těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a v troubě předehřáté na 175°C pečeme zhruba 20 minut. Po upečení korpus vyklopíme na mřížku, necháme vychladnout a poté podélně rozkrojíme. |
3 | Linecké těsto z lednice rozválíme na placku o průměru dortové formy, do které placku vložíme a v troubě předehřáté na 180°C pečeme asi 8 minut. Těsto necháme vychladnout (okraj formy sejmeme). |
4 | Připravíme krém. Rozpustíme želatinové plátky podle návodu, tvaroh rozšleháme, přimícháme cukr, jogurt, rozpuštěnou želatinu a šlehačku, kterou jsme ušlehali se ztužovačem. |
5 | Linecké těsto potřeme zavařeninou, přikryjeme jednou částí rozkrojeného korpusu a připneme zpět okraj dortové formy. Na piškot vlijeme tvarohový krém, přikryjeme druhou částí piškotového korpusu a vložíme alespoň na 5 hodin do chladničky, aby krém ztuhl. |
6 | Povrch dortu poté poklademe ovocem, přelijeme želatinou připravenou podle návodu a necháme opět ztuhnout. |