Ovocný koláč s drobenkou a smetanovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ovocný koláč s drobenkou a smetanovou omáčkou
Ovocný koláč s drobenkou a smetanovou omáčkou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40504 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
těsto | |
---|---|
320 g | Borůvky |
120 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr skořicový |
0,5 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
500 g | Maliny |
100 g | Mouka polohrubá |
100 g | Mouka pšeničná hladká |
330 g | Ostružiny |
drobenka | |
3 polévková lžíce | Cukr krystal |
1 ks | Cukr vanilka |
100 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
1 kávová lžička | Soda jedlá |
1 špetka | Sůl |
smetanová omáčka | |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
100 g | Máslo čerstvé |
2,5 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 ks | Vanilkový lusk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 78g |
---|---|
Cholesterol | 43,0mg |
Draslík | 292,3mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 38,6mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 37,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Maliny, Ostružiny, Cukr krystal, Soda jedlá, Sůl, Cukr krupice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Maizena - kukuřičný škrob, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ovocný koláč s drobenkou a smetanovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme a necháme okapat čerstvé lesní ovoce: maliny, borůvky a ostružiny. Do velké pánve dáme 120 g krupicového cukru, skořicový cukr. Směs zahříváme za stálého míchání, až do doby, kdy se rozpustí cukr. Přidáme 100 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, 0.5 lžičky prášku do pečiva a 2 lžíce Maizeny. Vše důkladně promícháme, přidáme ovoce a znovu vše zlehka promícháme. Směs dáme do koláčové kulaté formy přibližně o průměru 22-24 cm. |
2 | Připravíme si drobenku: do druhé misky dáme 3 lžíce cukru krystalu, špetku soli, 1 lžičku jedlé sody, vanilkový cukr, 2 lžíce hrubé mouky a polotuhé rozkrájené máslo, které pomocí prstů zapracováváme, dokud se neutvoří hrudky. Připravenou drobenku rozprostřeme po celém koláči. |
3 | Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220°C dozlatova přibližně 25 minut. |
4 | Uvaříme si smetanovou omáčku. |
5 | Do rendlíku se silným dnem dáme máslo a pomalu ho rozehřejeme. Potom přimícháme cukr se smetanou a za stálého míchání při mírném zahřívání rozpustíme cukr. Přidáme vanilkový lusk a omáčku pomalu vaříme 5-7 minut. Vanilkový lusk potom vyjmeme, omáčku odstavíme z plotny. |
6 | Koláč rozdělíme na porce, přelijeme smetanovou omáčkou a podáváme. |