Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 40550

Ingredience

těsto
1 polévková lžíce Citronová kůra
100 g Cukr moučkový
1 balení Droždí sušené
2,5 dl Mléko plnotučné
500 g Mouka polohrubá
100 g Máslo čerstvé
0,5 kávová lžička Sůl
1 ks Vejce slepičí
maková náplň
4 polévková lžíce Cukr krupice
3 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
1 ks Cukr skořicový
1 ks Cukr vanilka
4 polévková lžíce Hrozinky
2 dl Mléko plnotučné
200 g Mák mletý
1 polévková lžíce Rum
1 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

26% Kalorie 514 kcal
Kilojoule 2 152kJ
19% Sacharidy 68 g
64% Tuky 48 g
3% Sodík 61 mg
23% Bílkoviny 13 g

Makový závin postup přípravy receptu:

1

Do větší mísy dáme 2.5 dl vlažného mléka, rozehřáté máslo (100 g), 1 vejce, 500 g polohrubé mouky, 1 lžíci nastrouhané citronové kůry, 1 balíček sušeného droždí, 100 g moučkového cukru a 0.5 lžičky soli.

2

Důkladně těsto propracujeme. Těsto musí být krásně hladké a nelepit se na stěny mísy. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.

3

Připravíme makovou náplň. Umeleme mák, svaříme s mlékem, vanilkovým cukrem, rumem a krupicovým cukrem. Necháme ho asi 10 minut vařit za stálého míchání. Potom ho odstavíme z plotny a vmícháme skořicový cukr. Omyjeme hrozinky a necháme je okapat.

4

Těsto na vále rozdělíme na 2 díly. Jeden díl rozválíme na plát silný asi 5-7 mm a potřeme 1/2 makové náplně. Posypeme 1/2 hrozinek, přeložíme všechny kraje přes náplň (asi 3-4 cm), a potom těsto zavineme. Stejně tak si připravíme druhý závin.

5

Makové záviny dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je kynout asi 1/2 hodiny. Potom je potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C, přibližně 30-40 minut do zlatohněda.

6

Makové záviny vyjmeme z trouby, necháme vychladnout, potom je nakrájíme a posypeme práškovým cukrem s vanilkou.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept