Recept

Lahodný jablkový koláč s ořechy

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 40588

Ingredience

těsto
1 polévková lžíce Citronová kůra
1 kávová lžička Citronová šťáva
2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
140 g Mouka pšeničná hladká
120 g Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
drobenka
1 ks Cukr skořicový
50 g Cukr třtinový
1 ks Cukr vanilka
100 g Mouka pšeničná hrubá
6 polévková lžíce Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
jablková náplň
200 g Cukr krystal
1 ks Cukr skořicový
2 polévková lžíce Džem meruňkový
2 polévková lžíce Hrozinky
8 ks Jablka
2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
2 polévková lžíce Med včelí
4 polévková lžíce Ořechy vlašské

Nutriční hodnoty jedné porce

36% Kalorie 704 kcal
Kilojoule 2 945kJ
28% Sacharidy 100 g
67% Tuky 50 g
3% Sodík 64 mg
11% Bílkoviny 6 g

Lahodný jablkový koláč s ořechy postup přípravy receptu:

1

Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, lžíci citronové kůry, 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.

2

Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

3

Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

4

Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.

5

Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky.

6

Připravíme si drobenku. Do misky dáme mouku, cukr, sůl, vanilkový se skořicovým cukrem a polotuhé rozkrájené máslo. Pomocí prstů zapracováváme máslo, dokud se neutvoří hrudky.

7

Na náplň omyjeme a osušíme sladkokyselá jablka. Rozkrájíme je, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kostičky. Dáme je do mísy, přidáme 200 g cukru krystalu, 2 lžíce medu, omyté velké hrozinky, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžíce meruňkového džemu, pokrájené vlašské ořechy a skořicový cukr. Všechny ingredience promícháme a jablečnou směs rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 45-50 minut. Ze začátku, asi 25 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.

8

Upečený koláč podáváme vychlazený.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept