Recept

Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou

  • Česko
Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou 5 1
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 40650
Kategorie: Koláče

Ingredience

800 g Borůvky
3 ks Hrušky
těsto
1 kávová lžička Citronová šťáva
350 g Cukr krupice
1 ks Cukr vanilka
2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
100 g Mouka polohrubá
100 g Mouka pšeničná hladká
0,5 kávová lžička Soda jedlá
drobenka
1 polévková lžíce Citronová kůra
3 polévková lžíce Cukr krystal
1 ks Cukr vanilka
100 g Jogurt bílý choceňský smetanový
50 g Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
1 kávová lžička Soda jedlá
1 špetka Sůl

Nutriční hodnoty jedné porce

30% Kalorie 599 kcal
Kilojoule 2 508kJ
36% Sacharidy 128 g
13% Tuky 10 g
9% Sodík 178 mg
10% Bílkoviny 6 g
Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou

Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou postup přípravy receptu:

1

Omyjeme a osušíme borůvky. Zralé hrušky omyjeme, rozkrojíme je, odstraníme jaderníky, hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky.

2

Připravíme těsto na koláč: do velké mísy vsypeme 350 g krupicového cukru, vanilkový cukr, 2 lžíce kukuřičného škrobu Maizeny, lžičku citronové šťávy, 0,5 lžičky jedlé sody, 100 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky. Vše důkladně promícháme, přidáme borůvky s hruškami a znovu vše zlehka promícháme. Směs dáme do koláčové kulaté formy o průměru přibližně 22 - 24 cm.

3

Připravíme si drobenku: do druhé misky vložíme 3 lžíce cukru krystalu, špetku soli, lžičku jedlé sody, vanilkový cukr, 2 lžíce hrubé mouky, lžíci citronové kůry, 100 g smetanového jogurtu a 50 g polotuhého rozkrájeného másla. Pomocí prstů máslo zapracujeme, až se utvoří hrudky. Drobenku rozprostřeme po celém koláči.

4

Pečeme v předehřáté troubě na 220°C do zlatova přibližně 25 minut.

Poznámka

Koláč podáváme teplý i studený.

Komentáře a hodnocení

 
Lucie Klouparová
Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou
Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou je vynikající variantou na víkendová odpoledne a posezení při čaji či kávě s přáteli a samozřejmě s rodinou. Sice mi recept přišel trošku dražší a postup složitější (na mě, ostatní kuchařky s dlouholetou praxí si jistě budou libovat), ale výsledek byl báječný. Takže vzhůru do pečení!

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept