Velšský citronový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velšský citronový koláč
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40777 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
50 g | Citronová kůra |
375 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr moučkový |
300 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml | Šťáva citrónová |
9 ks | Vejce slepičí |
Těsto | |
---|---|
60 g | Cukr krupice |
125 g | Máslo čerstvé |
250 g | Mouka pšeničná hladká |
2 g | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 293,3mg |
Draslík | 86,7mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,5mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Cukr moučkový, Vejce slepičí, Cukr krupice, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Šťáva citrónová, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Velšský citronový koláč postup přípravy receptu:
1 | Těsto: vezmeme mouku, sůl, přidáme máslo a prsty zpracujeme na drobenku. Vmícháme cukr a spojíme vejcem na měkké hladké těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minut chladit. |
2 | Těsto vyválíme na lehce pomoučeném vále a vyložíme jím koláčovou formu. Pečeme bez náplně 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C . |
3 | Ušleháme vejce, přidáme smetanu, citronovou kůru a šťávu, cukr. Umícháme dohladka a nalijeme na předpečené těsto. |
4 | Pečeme 35-40 minut, až citronová náplň ztuhne. Pokud koláč rychle tmavne, přikryjeme ho volně fólií. |
5 | Koláč necháme trochu vychladnout a pak jej pocukrujeme. |
Poznámka
Ozdobíme stočenými kolečky citronu a podáváme teplý nebo vlažný.