Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 35 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 40819

Ingredience

krém
120 g Cukr krupice
50 g Cukr moučkový
2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
120 g Mandle mleté
2,3 dl Mléko polotučné
120 g Máslo čerstvé
1,5 polévková lžíce Rum
1,2 dl Smetana 33% (šlehačka)
1 kávová lžička Tresť mandlová
1 kávová lžička Tresť vanilková
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 ks Vejce slepičí
Tříkrálový koláč
1 kávová lžička Cukr vanilka
500 g Listové těsto

Nutriční hodnoty jedné porce

45% Kalorie 885 kcal
Kilojoule 3 703kJ
19% Sacharidy 68 g
83% Tuky 62 g
2% Sodík 33 mg
25% Bílkoviny 14 g

Tříkrálový koláč postup přípravy receptu:

1

Připravíme si krém: v míse si vymícháme cukr s rozšlehanými vejci a rozšlehaným žloutkem a kukuřičným škrobem (Maizena).

2

Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť a za občasného míchání necháme krém vychladnout. Vychladlou směs dáme do mísy a směs postupně elektrickým šlehačem zašleháme se 120 g změklého másla, 50 g moučkového cukru, 1.5 lžíce rumu, 1 lžičkou vanilkové příchuti, 1 lžičkou mandlové příchuti a pomletými mandlemi. Krém šleháme přibližně 10 minut. Potom ho zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na chvíli do chladničky.

3

Listové těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 2 díly a z každého vyválíme čtverec přibližně o průměru 26 cm. Z každého čtverce vykrojíme kruh (např. podle talíře). První těsto dáme do pečící koláčové formy, kterou jsme si vyložili pečícím papírem. Okraje těsta vyzdvihneme. Na první těsto dáme krém. Druhý plát těsta rádýlkem zařízneme zakřivenými řezy od středu k okrajům. Těsto opatrně přeneseme na krém. Okraje těsta k sobě přitiskneme a ještě ozdobíme přitisknutím vidličky. Povrch potřeme vajíčkem, které jsme smíchali s 1 lžičkou vanilkového cukru.

4

Formu s koláčem dáme do předem vyhřáté trouby na 190°C. Pečeme 25 minut dozlatova.

5

Tříkrálový koláč ozdobíme zlatou papírovou korunou a servírujeme.

Poznámka

Krém si můžeme připravit i den dopředu. Koláč se peče "pro štěstí" na svátek Tří králů ve Francii. Tříkrálový koláč ozdobíme zlatou papírovou korunou a servírujeme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept