Čatní rajčatové - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čatní rajčatové
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 40903 |
Kategorie: | Salsy |
Ingredience
20 stroužek | Česnek |
2 ks | Chilli paprička |
1 ks | Citrony |
370 g | Cukr krupice |
0,5 kávová lžička | Fenykl obecný |
85 g | Hrozinky |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
375 ml | Ocet vinný |
0,5 kávová lžička | Pískavice řecké seno |
2 kg | Rajčata |
1 polévková lžíce | Sůl |
2 polévková lžíce | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 124,7mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,9mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Citrony, Cukr krupice, Fenykl obecný, Hrozinky, Kmín drcený, Ocet vinný, Rajčata, Sůl, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pískavice řecké seno mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čatní rajčatové postup přípravy receptu:
1 | Spařená rajčata oloupeme a spolu s chilli papričkami pokrájíme, citron vymačkáme a jeho kůru spolu se zázvorovým kořenem a česnekem posekáme. Spolu se zbylými surovinami promícháme ve varné nádobě, uvedeme do varu a za nízkého příkonu tepla vaříme za stálého míchání 1,5-2 hodiny, až čatní zhoustne. Doba varu závisí na typu a kvalitě rajčat, vodnatá je třeba vařit déle. |
2 | Hotové čatní odstavíme, naplníme do vypařených sklenic, které ihned uzavřeme a označíme. Skladujeme v suchu na tmavém místě. |
Poznámka
Pískavice mletá (Trigonella foenum-graecum) Lidový název: fenugrek, řecké seno, jetel kozího rohu, kozí roh Je to bobulovitá rostlina - léčivka i koření - podobná jeteli. Celá rostlina typicky kořenitě páchne. Chuť semen je kořenitě hořká a natrpklá. Nejvíce se pěstuje v Etiopii, Indii, Číně, Americe, Egyptě a Súdánu. Slouží jako léčivo, jako výživný prostředek i jako koření. Pískavice bývá součástí mnoha směsí koření, jako je indické karí, v Bulharsku známá Čubrica.