Recept

Drobenkový koláč s hruškami a borůvkami

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 40991

Ingredience

ovocná náplň
90 g Borůvky
3 polévková lžíce Cukr krupice
1 ks Cukr vanilka
7 ks Hrušky
těsto
140 g Mouka pšeničná hladká
120 g Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Pomerančová kůra
1 kávová lžička Pomerančová šťáva
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná
drobenka
80 g Cukr krystal
160 g Mouka polohrubá
80 g Máslo čerstvé

Nutriční hodnoty jedné porce

30% Kalorie 600 kcal
Kilojoule 2 510kJ
22% Sacharidy 80 g
40% Tuky 30 g
2% Sodík 42 mg
13% Bílkoviny 7 g

Drobenkový koláč s hruškami a borůvkami postup přípravy receptu:

1

Zralé hrušky omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců, pokrájíme na malé kostky a dáme do mísy. Přidáme k nim čerstvé omyté a okapané borůvky. Posypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a promícháme.

2

Na těsto do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 120 g pokrájeného másla. Těsto nahrubo promícháme, přimícháme žloutek, který jsme vyšlehali s 1 lžičkou pomerančové šťávy a 2 lžícemi vody.

3

Těsto vařečkou promícháme a důkladně prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme do chladna na 30 minut.

4

Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

5

Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy.

6

Připravíme drobenku: do mísy nasypeme 160 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystalu a 80 g pokrájeného másla. Drobenku pomocí prstů zpracujeme tak, že se nám utvoří malé hrudky.

7

Na připravený korpus koláče poklademe ovoce a posypeme drobenkou.

8

Pečeme v předehřáté troubě na 175-180 °C dozlatova 30-40 minut.

9

Koláč nakrájíme a podáváme vychladlý.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept