Špízy zvané saté - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 66 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špízy zvané saté
Špízy zvané saté
Celkový čas: | 66 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 6 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 41480 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
280 ml | Arašídová omáčka |
8 kávová lžička | Citronová tráva |
1 špetka | Cukr krupice |
4 kávová lžička | Kari pasta červená |
400 ml | Kokosové mléko |
800 g | Kuřecí prsa |
240 ml | Ocet rýžový |
4 ks | Okurka salátová |
120 ml | Olej sezamový |
8 polévková lžíce | Omáčka rybí |
2 kávová lžička | Pasta Sambal Oelek |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 128,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 52g |
Vitamín A | 587,2mg |
Vitamín B6 | 1,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,7mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová tráva, Cukr krupice, Kokosové mléko, Okurka salátová, Olej sezamový, Omáčka rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Arašídová omáčka, Kari pasta červená, Kuřecí prsa, Ocet rýžový , Pasta Sambal Oelek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Špízy zvané saté postup přípravy receptu:
1 | Omytá a osušená kuřecí prsa pokrájíme na asi 1 cm silné proužky. |
2 | Vytvoříme si marinádu. V misce smísíme červenou kari pastu s kokosovým mlékem, přimícháme špetku cukru, část citronové trávy, 4 polévkové lžíce rybí omáčky a také 4 polévkové lžíce sezamového oleje. Vložíme do misky maso tak, aby bylo v marinádě úplně ponořené. Necháme asi 20 minut marinovat. |
3 | Každý proužek masa zvlášť vyjmeme z marinády a na špejli ho napíchneme tak, aby třetina špejle byla volná a napíchnutým masem se dalo snadno manipulovat. Odložíme stranou. |
4 | Do misky s marinádou vlijeme olej, promícháme a roztokem polijeme vytvořené špízy. |
5 | Omyjeme okurky a okrájíme z nich slupky. Potom je podélně rozřízneme, vydlabeme semena a zbytek dužiny rozporcujeme na tenké plátky. |
6 | V misce smísíme sambalovou omáčku, zbytek citronové trávy, rýžový ocet a zbylou rybí omáčku. Vše dobře promícháme. Do směsi přimícháme plátky okurek. Necháme asi 20 minut uležet. |
7 | Ve větším hrnci si rozehřejeme arašídovou omáčku. Rozpálíme si wok a špízy v něm orestujeme ze všech stran po dobu přibližně 6 minut. |
Poznámka
Ze zkvašené rýže se vyrábí rýžový ocet, který se chutí blíží estragonovému octu. Rýžový ocet je možné nahradit buď jablečným nebo vinným octem.