Houbová zelňačka s klobásou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbová zelňačka s klobásou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 42053 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
250 g | Brambory |
0,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
4 polévková lžíce | Houby sušené |
200 g | Klobása vepřová |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
1,3 l | Voda pitná |
500 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 111,7mg |
Draslík | 617,6mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 43,5mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cukr krupice, Klobása vepřová, Kmín celý, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Houbová zelňačka s klobásou postup přípravy receptu:
1 | Sušené houby promyjeme pod tekoucí vodou a dáme do misky. Zalijeme 2 dl studené vody a necháme je minimálně 30 minut namočené. |
2 | Kysané zelí pokud je dlouze nakrájené, rozkrojíme na polovinu. Dáme do hrnce, zalijeme 6 dl vody, přidáme namočené scezené houby a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pomalu vaříme 10-15 minut. Oloupeme a omyjeme brambory. Nakrájíme je na větší kostky, dáme do hrnce s 5 dl vody, přimícháme 1 lžičku soli, 0.5 lžičky kmínu a brambory uvaříme doměkka. Vaříme 15-20 minut. Klobásu pokrájíme na kolečka a v pánvi nasucho ji krátce osmažíme dozlatova. |
3 | V hrnečku rozkvedláme ve smetaně vajíčko. Uvařené brambory i s vodou přilijeme k zelí, přidáme klobásu a povaříme společně asi 5 minut, přimícháme smetanu s vajíčkem, krátce povaříme, dochutíme solí, případně i cukrem, a podáváme. |