Zelné závitky na kysaném zelí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelné závitky na kysaném zelí
Zelné závitky na kysaném zelí
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 42208 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Majoránka |
1 polévková lžíce | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Rýže dušená |
1 polévková lžíce | Sádlo vepřové škvařené |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
400 g | Vepřové maso mleté |
2 l | Voda pitná |
300 ml | Zakysaná smetana |
1 kg | Zelí hlávkové bílé |
Na zelí | |
---|---|
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
300 g | Zelí kysané |
Na zálivku | |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
120 g | Protlak rajčatový |
1 špetka | Sůl |
180 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 172,3mg |
Draslík | 904,3mg |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 110,9mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Majoránka, Paprika mletá sladká, Rýže dušená, Sůl, Vejce slepičí, Vepřové maso mleté, Voda pitná, Zakysaná smetana, Zelí hlávkové bílé, Cukr krupice, Olej rostlinný, Cukr krupice, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Zelí kysané, Protlak rajčatový, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Zelné závitky na kysaném zelí postup přípravy receptu:
1 | Ze zelí odstraníme zvadlé a poškozené listy a zelí vložíme do vroucí vody. Vaříme tak dlouho, až se listy dají oddělovat. Ze zelí vyřízneme košťál a sloupneme z hlávky 12 neporušených listů. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, kysané zelí slijeme, překrájíme a v míse promícháme s cukrem a olejem, ve vodě 10 minut vaříme drůbeží bujón. V misce rozšleháme v prochladlém drůbežím vývaru rajčatový protlak se solí a cukrem. |
2 | Na sádle osmažíme cibuli s česnekem a odložíme. |
3 | Mleté maso smícháme s dušenou rýží, rozšlehaným vejcem, solí, mletou paprikou, pepřem a majoránkou, vmícháme usmaženou cibuli s česnekem. Směs pečlivě promícháme, utvoříme válečky, které klademe na zelné listy. Maso do zelných listů opatrně zabalíme. |
4 | Pekáč vyložíme kysaným zelím, poklademe zelnými závitky, přelijeme směsí s rajským protlakem, pekáč přiklopíme a v předehřáté troubě pečeme zhruba 90 minut. Během pečení dbáme, aby se zelí nepřipálilo. Je-li třeba, přilijeme horkou vodu. |
5 | Závitky podáváme i se zelím na servírovací míse, zdobíme kopečky kysané smetany. |