Vepřové kotlety s omáčkou Mornay - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřové kotlety s omáčkou Mornay
Vepřové kotlety s omáčkou Mornay
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 42230 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
4 polévková lžíce | Kečup |
80 ml | Olej rostlinný |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
100 g | Strouhanka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Ementál (Primátor) |
2 ks | Vejce slepičí |
4 ks | Vepřové kotlety |
40 ml | Voda pitná |
Na omáčku Mornay | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř cayenský |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
2 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Eidam cihla 45% |
100 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 266,0mg |
Draslík | 460,9mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 460,7mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 2,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej rostlinný, Paprika mletá sladká, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Muškátový oříšek, Paprika mletá sladká, Pepř cayenský, Sůl, Sýr Eidam cihla 45% mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kečup, Sýr Ementál (Primátor), Vepřové kotlety, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Smetana 33% (šlehačka), Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Vepřové kotlety s omáčkou Mornay postup přípravy receptu:
1 | Nejprve připravíme omáčku Mornay. V rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme sůl, strouhaný muškátový oříšek, cayenský pepř, mletou papriku, vmícháme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji zašleháním vývaru a smetany a vymícháme hladkou omáčku. Na mírném plameni zhruba pomalu vaříme alespoň 5 minut. Poté v omáčce rozpustíme strouhaný sýr. Dobře vymícháme. |
2 | Kotlety osolíme, obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji, po každé straně 2 minuty. Poté zmírníme plamen, kotlety podlijeme vodou a pod poklicí dusíme zhruba půl hodiny. Poté kotlety vložíme do pekáče, na každou kotletu vlijeme lžíci kečupu, přelijeme Mornay omáčkou, zasypeme strouhaným sýrem, zaprášíme mletou paprikou a v předehřáté troubě zapečeme, až se sýr roztaví. Ihned podáváme. |