Hlaváč - bramborový knedlík se slaninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hlaváč - bramborový knedlík se slaninou
Hlaváč - bramborový knedlík se slaninou
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 42476 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
250 g | Brambory |
150 g | Klobása uzená |
100 g | Máslo čerstvé |
1,2 dl | Mléko polotučné |
2 špetka | Muškátový oříšek |
2 špetka | Nové koření mleté |
2 ks | Rohlíky bílé |
100 g | Slanina vepřová |
3 kávová lžička | Sůl |
8 ks | Vaječný žloutek slepičí |
4,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 790,4mg |
Draslík | 379,8mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 874,6mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,3mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Muškátový oříšek, Slanina vepřová, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Klobása uzená, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Nové koření mleté, Rohlíky bílé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Hlaváč - bramborový knedlík se slaninou postup přípravy receptu:
1 | Den předem si omyjeme a uvaříme v 5 dl vody brambory ve slupce. Vaříme je asi 20 minut, pak je scedíme. Druhý den je oloupeme a nastrouháme do mísy. Do druhé misky si nakrájíme na kostičky rohlíky, zalijeme je mlékem a když jsou nasáklé, přidáme je k bramborům. Přidáme utřené žloutky s máslem, muškátový oříšek, sůl, nové koření a uhněteme polotuhé těsto. Na vále vytvarujeme knedlík, zabalíme ho do čistého bílého plátna a konce zavážeme. |
2 | Ve větším hrnci přivedeme k varu 3-4 litry vody s 2 lžičkami soli. Knedlík opatrně vložíme do vařící vody. Vaříme ho při mírnější teplotě 30-35 minut. |
3 | Mezitím si nakrájíme uzenou slaninu a klobásu na kostičky. Společně je v pánvi vysmažíme dozlatova. |
4 | Uvařený knedlík "hlaváč" vyjmeme z vody a nakrájíme na plátky. Porce polijeme škvarky ze slaniny s klobásou a podáváme. |
Poznámka
Ke knedlíku podáváme špenát z kopřiv.