Bábovka mramorová - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bábovka mramorová
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 42482 |
Kategorie: | Bábovky |
Ingredience
Na plech | |
---|---|
4 polévková lžíce | Strouhanka |
1 polévková lžíce | Tuk |
Na těsto | |
60 g | Čokoláda hořká |
4 polévková lžíce | Cukr krupice |
160 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
1 balení | Droždí sušené |
2 polévková lžíce | Kakao |
200 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mléko polotučné |
1 kg | Mouka polohrubá |
4 polévková lžíce | Ořechy lískové |
6 ks | Vejce slepičí |
5 polévková lžíce | Voda pitná |
Na polevu | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 127g |
---|---|
Cholesterol | 228,6mg |
Draslík | 234,6mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 213,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 40,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Strouhanka, Tuk, Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí sušené, Ořechy lískové, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda hořká, Cukr vanilka, Kakao, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bábovka mramorová postup přípravy receptu:
1 | Do misky nasypeme mouku a promícháme ji se sušeným droždím. Přidáme všechny další suroviny podle soupisu v receptu a kuchyňským robotem s hnětacími metlami hněteme minimálně pět minut. Začínáme na nejnižší rychlosti robotu a postupně ji zvyšujeme. Pak těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu. |
2 | Jakmile je těsto dostatečně vykynuté, znovu ho prohněteme, teď už stačí ručně, aby bylo pružné a hladké. |
3 | Připravíme si formu na bábovku, kterou vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Dvě třetiny těsta vložíme do formy. Zbylou třetinu těsta necháme v míse a přidáme k ní kakaový prášek, cukr, rozpuštěnou hořkou čokoládu a mléko. Dobře promícháme. Hotové těsto vlijeme do formy a vidličkou lehce propichujeme, čímž docílíme mramorování. |
4 | Znovu těsto odložíme na teplé místo a přikryté utěrkou necháme 45 minut kynout. Až nabude asi o jednu třetinu, je správně vykynuté. Mezitím si předehřejeme troubu na 190 °C. Bábovku vložíme do trouby a pečeme 50 minut. |
5 | Nakonec hotovou bábovku vyklopíme z formy, potíráme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. |