Recept

Slovácký velikonoční mazanec

Palec nahoru
2
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 2 Slovácký velikonoční mazanec 5 1
Celkový čas: 90 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 55 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (34%)
ID receptu: 42829

Ingredience

1,5 polévková lžíce Citronová kůra
0,5 polévková lžíce Citronová šťáva
250 g Cukr moučkový
2,5 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
1 kávová lžička Cukr vanilka
60 g Droždí
100 g Hrozinky
100 g Mandle
300 g Máslo čerstvé
5 dl Mléko plnotučné
500 g Mouka polohrubá
1 kg Mouka pšeničná hladká T 650
60 g Ořechy vlašské
1 ks Vaječný bílek slepičí
4 ks Vaječný žloutek slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

70% Kalorie 1,376 kcal
Kilojoule 5 755kJ
51% Sacharidy 182 g
175% Tuky 131 g
14% Sodík 287 mg
60% Bílkoviny 34 g
Slovácký velikonoční mazanec
  • Slovácký velikonoční mazanec
  • 1
  • Slovácký velikonoční mazanec
  • 2
  • Slovácký velikonoční mazanec
  • 3
  • Vložit obrázek

Slovácký velikonoční mazanec postup přípravy receptu:

1

Do mísy dáme kvasnice, lžičku vanilkového cukru a 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme žloutky s moučkovým cukrem a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.

2

Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, dáme ho na pomoučený vál. Těsto rukama dobře znovu uhněteme, dáme nazpět do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Pak těsto dáme znovu na vál, přidáme hrozinky, mandle a vlašské ořechy. Znovu ho propracujeme, rozdělíme ho na 2-3 díly, z každého utvoříme bochánek, zakryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout.

3

Vykynuté mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je rozšlehaným bílkem zakryjeme pečícím papírem a pečeme při 175°C-180°C přibližně 30 minut. Pak papír odložíme a mazance dopečeme do zlatohněda. Pečeme dalších 20-25 minut při 175°C. Špejlí zapíchneme do mazance, tak zjistíme, jestli jsou pečené. (Těsto se nesmí na špejli přilepit.)

4

Vychladlé mazance posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí a podáváme na slavností míse.

Poznámka

V přípravě není započítán čas kynutí.

Komentáře a hodnocení

 
kvetush
Slovácký velikonoční mazanec
Velikonoce se blíží a tak jsem si vyhlédla recept na mazanec, který jsem ještě nevyzkoušela. Recept vypadá velice jednoduchý, a tak jsem zvědavá jak se podaří.
 
bruschetta
Slovácký velikonoční mazanec
Jsme doma jen 4, takže jsem suroviny dělila na třetiny. Nedala jsem vlašské ořechy, protože jsem je zrovna neměla, ale žloutků na půl kilo mouky vycházelo 1 a kousek grin a to je zase málo, dala jsem 3. Zadělávala jsem pomocí robota. S těstem se dobře pracovalo, dobře vykynulo. Dávám palec nahoru a doporučuji vyzkoušet smile

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
2
Palec dolu
0
5
Ověřený recept