Slovácký velikonoční mazanec - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slovácký velikonoční mazanec
Slovácký velikonoční mazanec
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 42829 |
Ingredience
1,5 polévková lžíce | Citronová kůra |
0,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
250 g | Cukr moučkový |
2,5 polévková lžíce | Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
1 kávová lžička | Cukr vanilka |
60 g | Droždí |
100 g | Hrozinky |
100 g | Mandle |
300 g | Máslo čerstvé |
5 dl | Mléko plnotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
1 kg | Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 g | Ořechy vlašské |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 83g |
---|---|
Cholesterol | 236,4mg |
Draslík | 410,0mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,9mg |
Vitamín E | 3,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 432,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Droždí, Mandle, Ořechy vlašské, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Hrozinky, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr práškový s vanilkovou příchutí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Slovácký velikonoční mazanec postup přípravy receptu:
1 | Do mísy dáme kvasnice, lžičku vanilkového cukru a 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme žloutky s moučkovým cukrem a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko. |
2 | Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, dáme ho na pomoučený vál. Těsto rukama dobře znovu uhněteme, dáme nazpět do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Pak těsto dáme znovu na vál, přidáme hrozinky, mandle a vlašské ořechy. Znovu ho propracujeme, rozdělíme ho na 2-3 díly, z každého utvoříme bochánek, zakryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout. |
3 | Vykynuté mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je rozšlehaným bílkem zakryjeme pečícím papírem a pečeme při 175°C-180°C přibližně 30 minut. Pak papír odložíme a mazance dopečeme do zlatohněda. Pečeme dalších 20-25 minut při 175°C. Špejlí zapíchneme do mazance, tak zjistíme, jestli jsou pečené. (Těsto se nesmí na špejli přilepit.) |
4 | Vychladlé mazance posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí a podáváme na slavností míse. |
Poznámka
V přípravě není započítán čas kynutí.
Velikonoce se blíží a tak jsem si vyhlédla recept na mazanec, který jsem ještě nevyzkoušela. Recept vypadá velice jednoduchý, a tak jsem zvědavá jak se podaří.
Jsme doma jen 4, takže jsem suroviny dělila na třetiny. Nedala jsem vlašské ořechy, protože jsem je zrovna neměla, ale žloutků na půl kilo mouky vycházelo 1 a kousek