Vanilková zmrzlina domácí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vanilková zmrzlina domácí
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | dudlik |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 42884 |
Kategorie: | Zmrzlina smetanová |
Ingredience
1 ks | Citrony |
175 g | Cukr moučkový |
6 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vanilkový lusk |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 397,0mg |
Draslík | 87,5mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,8mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr moučkový, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Vanilková zmrzlina domácí postup přípravy receptu:
1 | Smetanu vlijeme do hrnce se silným dnem a zahříváme. Přidáme citronovou kůru, vanilku, vejce a žloutky a zahříváme k bodu varu. Ztlumíme plamen a vaříme 10 minut, až směs zhoustne. Zamícháme do směsi cukr a necháme vychladnout. Propasírujeme. |
2 | Vanilkový lusk rozřízneme, odstraníme semena a zamícháme do zmrzlinové hmoty. |
3 | Nalijeme do plastové nádoby s víčkem a necháme přes noc zamrazit. |
4 | Podáváme zmrzlé. |
Poznámka
Z citronu použijeme kůru.