Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Velikonoční jidáše 5 1
Celkový čas: 45 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 42890

Ingredience

1 polévková lžíce Citronová kůra
0,5 polévková lžíce Citronová šťáva
70 g Cukr krupice
1 kávová lžička Cukr krystal
1 polévková lžíce Cukr moučkový
1 ks Cukr skořicový
35 g Droždí
2,5 dl Mléko plnotučné
500 g Mouka pšeničná hladká T 650
100 g Máslo čerstvé
1 kávová lžička Tresť vanilková
3 ks Vaječný žloutek slepičí
1 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

30% Kalorie 589 kcal
Kilojoule 2 463kJ
23% Sacharidy 83 g
29% Tuky 21 g
12% Sodík 231 mg
29% Bílkoviny 16 g

Velikonoční jidáše postup přípravy receptu:

1

Do mísy rozdrobíme kvasnice s 1 lžičkou práškového cukru a 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme žloutky s krupicovým cukrem, vanilkovou příchutí a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.

2

Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme na pružné, tužší (jako na knedlíky). Poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1 hodinu kynout. Potom těsto dáme na vál, rozválíme ho na placku o síle asi 1 cm. Z těsta vykrajujeme formičkou o průměru 7 cm kolečka. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme je a necháme asi 20 minut kynout.

3

Potom je potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme je zprudka při 200°C přibližně 15 minut dozlatova.

4

Vychladlé jidáše sypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicovým cukrem.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept