Velikonoční jidáše - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 42890 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
0,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
70 g | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Cukr krystal |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr skořicový |
35 g | Droždí |
100 g | Máslo čerstvé |
2,5 dl | Mléko plnotučné |
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 250,2mg |
Draslík | 184,8mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,7mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 278,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Cukr krystal, Cukr moučkový, Droždí, Tresť vanilková, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Velikonoční jidáše postup přípravy receptu:
1 | Do mísy rozdrobíme kvasnice s 1 lžičkou práškového cukru a 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme žloutky s krupicovým cukrem, vanilkovou příchutí a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko. |
2 | Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme na pružné, tužší (jako na knedlíky). Poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1 hodinu kynout. Potom těsto dáme na vál, rozválíme ho na placku o síle asi 1 cm. Z těsta vykrajujeme formičkou o průměru 7 cm kolečka. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme je a necháme asi 20 minut kynout. |
3 | Potom je potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme je zprudka při 200°C přibližně 15 minut dozlatova. |
4 | Vychladlé jidáše sypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicovým cukrem. |