Domácí veka světlá

60 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
396 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
2 g
Sacharidy
83 g
Vláknina
4 g
Cukr
499 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Droždí rozmícháme s cukrem, přimícháme lžíci vlažného mléka, lžíci mouky a na teple necháme vzejít kvásek.
  • 2
    Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, vlažným mlékem, vlažnou vodou a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké, lesklé těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek, přikrytý ubrouskem jej v míse necháme kynout alespoň hodinu.
  • 3
    Z vykynutého těsta vyválíme obdélník o délce plechu, na němž budeme veku péct. Následně jej srolujeme po delší straně a oba konce stiskneme, aby se nerozevíraly. Veku položíme na plech, vyložený pečícím papírem spojem dolů. Po délce veky uděláme několik mělkých zářezů, potřeme ji bílkem rozšlehaným s vodou a solí. Necháme nejméně 15 minut kynout. V předehřáté troubě pečeme přibližně 20 minut. Poté potřeme znovu bílkem a pečeme dalších 20 minut, až je veka na povrchu světle hnědá.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.