Jednoduchý recept

Domácí veka světlá

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (37%)
ID receptu: 42953

Ingredience

0,3 kávová lžička Cukr krupice
1 polévková lžíce Droždí sušené
450 g Mouka polohrubá
1 kávová lžička Sůl
250 ml Voda pitná
Na potření
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný bílek slepičí
0,5 kávová lžička Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

20% Kalorie 402 kcal
Kilojoule 1 684kJ
23% Sacharidy 84 g
2% Tuky 2 g
14% Sodík 274 mg
27% Bílkoviny 15 g

Domácí veka světlá postup přípravy receptu:

1

Droždí rozmícháme s cukrem, přimícháme lžíci vlažného mléka, lžíci mouky a na teple necháme vzejít kvásek.

2

Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, vlažným mlékem, vlažnou vodou a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké, lesklé těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek, přikrytý ubrouskem jej v míse necháme kynout alespoň hodinu.

3

Z vykynutého těsta vyválíme obdélník o délce plechu, na němž budeme veku péct. Následně jej srolujeme po delší straně a oba konce stiskneme, aby se nerozevíraly. Veku položíme na plech, vyložený pečícím papírem spojem dolů. Po délce veky uděláme několik mělkých zářezů, potřeme ji bílkem rozšlehaným s vodou a solí. Necháme nejméně 15 minut kynout. V předehřáté troubě pečeme přibližně 20 minut. Poté potřeme znovu bílkem a pečeme dalších 20 minut, až je veka na povrchu světle hnědá.

Poznámka

Aby byla veka vláčnější, vložíme na dno trouby pekáč s vodou. Veku použít jako přílohu k jiným pokrmům.

Ach jo, ještě nikdo nepřidal komentář.

Vyzkoušej recept a napiš jak se ti povedl.
Ostatní uživatele to také zajímá

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept