Jednoduchý recept

Domácí světlé žemle

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Domácí světlé žemle 5 1
Celkový čas: 40 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (84%)
ID receptu: 42955

Ingredience

0,3 kávová lžička Cukr krupice
2 polévková lžíce Droždí sušené
450 g Mouka polohrubá
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
1 kávová lžička Sůl
1 ks Vejce slepičí
250 ml Voda pitná
Na potření
1 polévková lžíce Máslo čerstvé

Nutriční hodnoty jedné porce

27% Kalorie 537 kcal
Kilojoule 2 248kJ
24% Sacharidy 85 g
21% Tuky 16 g
11% Sodík 221 mg
30% Bílkoviny 17 g

Domácí světlé žemle postup přípravy receptu:

1

Droždí rozmícháme s cukrem, přimícháme lžíci vlažné vody, lžíci mouky a v teple necháme vzejít kvásek.

2

Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, s vlažnou vodou, ve které jsme rozšlehali vejce, s rozpuštěným máslem a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké a lesklé těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek, přikrytý ubrouskem jej v míse necháme kynout alespoň hodinu.

3

Vykynuté těsto rozdělíme na 24 dílů, v dlaních z nich utvoříme žemle, ty vložíme na plech s pečicím papírem. Boky žemlí potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme je v předehřáté troubě zhruba 20 minut, až mají světlehnědou barvu.

Poznámka

Vhodné jako příloha k různým pokrmům.

Ach jo, ještě nikdo nepřidal komentář.

Vyzkoušej recept a napiš jak se ti povedl.
Ostatní uživatele to také zajímá

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept