Nedělní bosáky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 43 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nedělní bosáky
Celkový čas: | 43 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 8 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 42979 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 kg | Brambory |
160 g | Cibule |
0,5 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
4 polévková lžíce | Mléko polotučné |
5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
6 polévková lžíce | Pšeničná krupice |
3 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
3 kávová lžička | Sůl |
2 polévková lžíce | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
400 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 26,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 55,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Kypřicí prášek do pečiva, Sádlo škvařené, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka pšeničná hrubá, Pšeničná krupice mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Nedělní bosáky postup přípravy receptu:
1 | Očistíme velkou cibuli a drobně ji pokrájíme. V pánvi rozpálíme vepřové sádlo se škvarky a cibuli osmažíme dozlatova, pak ji dáme do mísy i s omastkem. |
2 | Brambory omyjeme, oloupeme a nastrouháme do mísy. Přebytečnou vodu z brambor slijeme. Přidáme k nim 4 lžíce vlažného mléka, hrubou mouku, krupici, prášek do pečiva, vejce a 2 lžičky soli. Těsto rychle a dobře promícháme. |
3 | V hrnci přivedeme k varu asi 3 litry vody s 1 lžičkou soli. |
4 | Těsto vykrajujeme velkou lžicí a rukama vytvarujeme knedlíky ve velikosti vajíčka. Vkládáme je do vroucí vody. Vaříme je přibližně 7-8 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou. |
5 | Bosáky dáme na talíře, polijeme je sádlem s cibulkou. Podáváme k nim kysané zelí. |
Poznámka
K nedělním bosákům podáváme uzené vařené maso.