Karamelizovaný rýžový nákyp - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Karamelizovaný rýžový nákyp
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | tejnecka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 42980 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
200 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Likér pomerančový |
30 g | Máslo čerstvé |
255 g | Meruňky sušené |
500 ml | Mléko polotučné |
75 g | Rýže Arborio |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
2 ks | Vanilkový lusk |
400 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 106g |
---|---|
Cholesterol | 62,8mg |
Draslík | 748,4mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,2mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Meruňky sušené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Likér pomerančový, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Rýže Arborio, Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Karamelizovaný rýžový nákyp postup přípravy receptu:
1 | Propláchnutou rýži zalijeme vodou a vaříme 5 minut. Pak scedíme a opět dáme do hrnce spolu s 45 g cukru, rozpůleným vanilkovým luskem, máslem a mlékem. Zvolna vaříme 45-60 minut do zhoustnutí. Vyklopíme do mísy a necháme vychladnout. Z vanilkového lusku vyšrábneme dřeň a přidáme k rýži. Ušleháme šlehačku dotuha a vmícháme do rýže. |
2 | Do menšího hrnce vložíme citrónovou kůru, 100 g cukru, zbytek vanilky a 200 ml vody. Mícháme a ohříváme než se rozpustí cukr. Přidáme meruňky a vaříme 30 minut. |
3 | Meruňky vložíme do 4 formiček, přilijeme citronovou šťávu, likér a svařený sirup a necháme vychladnout. Zalijeme rýžovou směsí a dáme na 1 hodinu do lednice. Rozehřejeme gril na nejvyšší teplotu a grilujeme nákypy posypané zbytkem cukru 1-2 minuty, dokud cukr nezhnědne. Krátce vychladíme a teplé podáváme. |