Kynutý koláč s piniovými oříšky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kynutý koláč s piniovými oříšky
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 43047 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
15 g | Droždí |
100 g | Hera |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,3 l | Mléko polotučné |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Náplň | |
---|---|
100 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
2 polévková lžíce | Likér pomerančový |
100 g | Máslo čerstvé |
150 g | Oříšky piniové |
3 polévková lžíce | Smetana 12% (konzumní) |
200 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 43,9mg |
Draslík | 138,8mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 3,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Cukr krupice, Oříšky piniové, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hera, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka, Likér pomerančový, Máslo čerstvé, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Kynutý koláč s piniovými oříšky postup přípravy receptu:
1 | Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme špetku soli, lžíci cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek, pak přimícháme zbytek cukru, mléka, vejce, heru a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. |
2 | Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Těsto na pomoučněném vále propracujeme a pak jím vyložíme dortovou formu a ve formě necháme ještě chvilku kynout. |
3 | V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme cukr, vanilkový cukr, nasekané piniové oříšky, smetanu a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak ze sporáku sundáme a přimícháme pomerančový likér. Takto připravenou směs natřeme na těsto ve formě a vložíme do trouby. Pečeme asi 25 minut. |
4 | Po upečení necháme vychladnout a pak podáváme se zakysanou smetanou. |