Velikonoční noky - štorchany s brynzou a slaninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční noky - štorchany s brynzou a slaninou
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 43048 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
800 g | Brambory |
1,1 l | Mléko plnotučné |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
4 ks | Rohlíky bílé |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
100 g | Slanina vepřová |
3,5 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr Brynza |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 40,3mg |
Draslík | 704,5mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,2mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Rohlíky bílé, Sýr Brynza mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Velikonoční noky - štorchany s brynzou a slaninou postup přípravy receptu:
1 | Den předem omyjeme 400 g brambor,dáme je do litru vody a vaříme doměkka asi 20 minut. Slijeme je, druhý den oloupeme a jemně nastrouháme. |
2 | Omyjeme a oloupeme 400 g syrových brambor, jemně je nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu a smícháme s vařenými bramborami. Přidáme podle potřeby 0.5-1 dl horkého mléka, na kostičky nakrájené rohlíky, sůl, pepř a těsto dobře promícháme. Těsto by mělo být polotuhé. |
3 | V hrnci přivedeme k varu 1 litr mléka s 1.5 lžičkou soli. Z těsta pomocí dvou lžic vykrajujeme noky - štorchany, které vhazujeme do pomalu vařícího osoleného mléka. Jeden štorchan vyjmeme a roztrhneme vidličkou, je-li uvařený. (Vaříme je přibližně 2-4 minuty.) |
4 | Slaninu pokrájíme na kostičky. V pánvi vysmažíme slaninu na zlaté škvarky, pak k nim přidáme 2 lžíce sádla. |
5 | Uvařené štorchany vyjmeme drátěnou naběračkou, necháme okapat a na talířích je zalijeme horkým sádlem se škvarky, ozdobíme rozdrobenou brynzou a podáváme. |