Dort s marcipánem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort s marcipánem
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 75 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 43151 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
30 g | Čokoláda hořká |
200 g | Čokoláda na vaření |
125 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
2 polévková lžíce | Káva instantní |
1 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
50 g | Mandle |
150 g | Marcipánová hmota surová |
3 polévková lžíce | Marmeláda meruňková |
375 g | Mouka polohrubá |
50 g | Nugát světlý |
16 ks | Pralinky |
2 polévková lžíce | Rum |
1 špetka | Sůl |
7 ks | Vejce slepičí |
Na polevu | |
150 g | Čokoláda hořká |
1 polévková lžíce | Kokosová smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 107,4mg |
Draslík | 182,5mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Káva instantní, Kypřicí prášek do pečiva, Mandle, Rum, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda hořká, Čokoláda na vaření, Cukr vanilka, Marcipánová hmota surová, Marmeláda meruňková, Mouka polohrubá, Nugát světlý, Pralinky, Čokoláda hořká, Kokosová smetana mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Dort s marcipánem postup přípravy receptu:
1 | Marcipán nakrájíme na kousky a nasypeme do mísy. Rozklepneme vejce a 3 žloutky přidáme k marcipánu. Bílky si necháme stranou. Marcipán se žloutky kuchyňským šlehačem, nastaveným na nejvyšší rychlost, pozvolna vyšleháme do hladké hmoty. Přidáváme (jedno po druhém) další 4 rozklepnutá vejce. |
2 | K marcipánovo-vaječné hmotě přisypeme moučkový cukr, vanilkový cukr a špetku soli, znovu šleháme, aby výsledná hmota byla hustá a vytvořila krém. Do hrnku vlijeme rum a přisypeme 2 lžíce instantní kávy. Rozmícháme, nalijeme na těsto a zamícháme. Mouku společně s práškem do pečiva postupně přidáváme a vmícháváme. |
3 | Čokoládu na vaření rozlámeme na malé kousky, vložíme do hrnku, ten položíme do větší nádoby s teplou vodou a ve vodní lázni čokoládu rozpouštíme. Poté odstavíme z plotny a necháme zchladnout. Čokoládovou hmotu společně s nasekanými mandlemi zamícháme do těsta, z odložených 3 bílků vyšleháme sníh, který postupně po lžících přidáváme k těstu a zapracováváme. Nachystáme si dortovou formu o průměru 26 centimetrů, vyložíme ji pečicím papírem, na něj nalijeme těsto. Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme cca 70 minut. Rozehřejeme meruňkovou marmeládu a dort jí pomažeme. |
4 | Přichystáme si polevu. Naporcovanou čokoládu vsypeme do hrnku, přidáme k ní kokosovou smetanu, ve vodní lázni necháme rozpustit a smícháme, aby směs byla hladká. Polevou přelijeme dort a počkáme až ztuhne. Do horké vody si namočíme dortový nůž, na hotovém dortu si jím naznačíme 16 dílků, na každý z nich položíme jednu rumovou pralinku. Nakonec nastrouháme hořkou čokoládu a nugát na hoblinky a posypeme jimi hotový dort. |
Poznámka
Dort podáváme studený.